Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει εδώ και 20 μέρες στην Κολομβία. Αφορμή αποτέλεσε το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο γρήγορα αποσύρθηκε, ωστόσο η κινητοποίηση συνεχίστηκε, με αιτήματα να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και να υπάρξει μεταρρύθμιση στην αστυνομία, έπειτα από σωρεία καταγγελιών για περιπτώσεις αστυνομικής βίας.

Λάδι στη φωτιά έριξε η αυτοκτονία ενός 17χρονου κοριτσιού στην πόλη Ποπαγιάν, μετά τη βίαιη προσαγωγή του στη διάρκεια της οποίας κατήγγειλε πως υπέστη σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμό από αστυνομικούς.

H ανήλικη προσήχθη την Τετάρτη στο γραφείο του εισαγγελέα από αστυνομικούς που διέλυσαν διαμαρτυρία. Σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται η νεαρή να φωνάζει και να διαμαρτύρεται, καθώς αστυνομικοί της έχουν ακινητοποιήσει χέρια και πόδια και τη μεταφέρουν σηκωτή στην εισαγγελία. Αυτοκτόνησε την Πέμπτη στο σπίτι της.

Το κτίριο της εισαγγελίας όπου είχε οδηγηθεί η νεαρή πυρπολήθηκε προχθές. Ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Ποπαγιάν για να διαμαρτυρηθεί.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε την Παρασκευή σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι εδώ επίσημος απολογισμός θυμάτων, ούτε έχει γίνει κάποια ανακοίνωση για τις υλικές ζημιές.

Από την πλευρά της η αστυνομία, η οποία αρνείται ότι υπήρξαν καταχρήσεις των δυνάμεων της τάξης αλλά ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις άνδρες που ενέχονται στο περιστατικό έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, που επιβλέπει τους δημόσιους λειτουργούς στην Κολομβία, ανακοίνωσε πως διενεργεί έρευνα για να εξακριβώσει αν υπάρχουν ευθύνες των αστυνομικών στην υπόθεση.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας μετέβησαν χθες στην Ποπαγιάν κατ’ εντολή του προέδρου Ιβάν Ντούκε, που ζήτησε να φροντίσουν να υπάρξει άμεσα «αποκατάσταση της δημόσιας τάξης».

Πηγή: patrastimes.gr