Έμφαση στην γυναικεία παρουσία στην κυβέρνησή του έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά από την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να δεχθούν την δημιουργία ενός σχήματος ευρύτερης αποδοχής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος – ο οποίος αποχωρεί από την κυβέρνηση – ανακοίνωσε τις αλλαγές στη σύνθεσή της.

Στη θέση του Υπουργού Υγείας διορίζεται ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, εγκεκριμένος λογιστής και κάτοχος πτυχίου Οικονομικών. Διδάσκει Οικονομικά ως Ειδικός Επιστήμονας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναλαμβάνει η Στέφη Δράκου, Νομικός, ιδιοκτήτρια εταιρείας Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και τέως Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ίσα Δικαιώματα Ίσες Ευθύνες» και μέλος της δικοινοτικής οργάνωσης «win and work and talk».

Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, διορίζεται η Αναστασία Ανθούση, Φαρμακοποιός και Ανώτερη Λειτουργός Υγείας. Είναι Υπεύθυνη του Γραφείου Υπουργού Υγείας από το 2013.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Μάριος Πελεκάνος, Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος και διευθυντικό στέλεχος επενδυτικού ταμείου, με σπουδές στον χρηματοοικονομικό τομέα. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Ογανισμού Αγροτικών Πληρωμών και της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος διορίστηκε η Νιόβη Παρισσινού, επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων στο Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με σπουδές τόσο στη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού όσο και στις Δημόσιες Σχέσεις.

Καθήκοντα Διευθυντή Γραφείου Τύπου αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος με σπουδές στη δημοσιογραφία και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανδρέας Ιωσήφ, ενώ ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος αποσπάται από την Προεδρία στο Υπουργείο Εξωτερικών. Θα είναι υπεύθυνος σε θέματα σχετικά με τον Διεθνή Τύπο και τη διαφώτιση.

Περαιτέρω, όπως είπε ο κ. Κούσιος, οι συντονιστικές δράσεις του Επιτρόπου Εθελοντισμού διευρύνονται, με στόχο την ενεργότερη εμπλοκή των νέων και ευρύτερα των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα και μετονομάζεται σε Επίτροπο του Πολίτη. Στη θέση του Επιτρόπου του Πολίτη διορίζεται ο κ. Παναγιώτης Σεντώνας.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι η διαβεβαίωση και ανάληψη καθηκόντων των νέων Υπουργών και αξιωματούχων της Κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί και θα έχει ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει την ευαρέσκεια του, αλλά και τις θερμές του ευχαριστίες για το δημιουργικό έργο που επιτέλεσαν οι απερχόμενοι Υπουργοί και συνεργάτες του», είπε ο κ. Κούσιος.

Παράλληλα ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή που του έκανε να τον διορίσει Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Πρόσθεσε ότι τις υπόλοιπες ευχαριστίες θα τις εκφράσει κατά την παράδοση στον νέο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Ερωτηθείς αν οι ανακοινωθείσες αποφάσεις εμπεριείχαν διαφοροποίηση σε σχέση με τις αρχικές αποφάσεις για τη θέση του Υπουργού Υγείας, ο κ. Κούσιος είπε ότι «οι ανακοινώσεις, όπως έχουν αναγνωστεί, είναι οι αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν θέλω να σχολιάσω οτιδήποτε».

Ερωτηθείς για το δικό του μέλλον, ο κ. Κούσιος είπε ότι «το δικό μου μέλλον είναι ότι αποχωρώ από το κυβερνητικό σχήμα. Πρέπει να πω ότι ο Πρόεδρος μου πρόσφερε θέση για να παραμείνω στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά επέλεξα να αποχωρήσω».

Πηγή: patrastimes.gr