Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μέτωπο είναι πλέον τεράστιο και σε συνδυασμό με την αλλαγή της φοράς του ανέμου η κατάσταση γίνεται πάρα πολύ δύσκολη.

Βίλια φωτιά (8)

Στην πυρκαγιά επιχειρούν πυροσβεστικά ελικόπτερα και με στοχευμένες ρίψεις προσπαθούν να αποτρέψουν τις φλόγες από το να φτάσουν στα σπίτια.

Τα Βίλια εκπέμπουν SOS

«Τα Βίλια εκπέμπουν SOS», δήλωσε πριν από λίγο στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης μετά τις συνεχείς αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή με τις φλόγες να βρίσκονται, πλέον, μία ανάσα από τα σπίτια.

«Βλέπω αναποτελεσματικότητα, τα Βίλια εκπέμπουν SOS», ανέφερε ακόμη ο κ. Στάθης και έκανε έκκληση να σπεύσουν όλα τα εναέρια μέσα να σπεύσουν στην περιοχή. «Στείλτε ό,τι εναέριο μέσο πυρόσβεσης υπάρχει, ο τελευταίος πνεύμονας της Αττικής χάνεται», επισήμανε με δραματικό τόνο ο δήμαρχος Μάνδρας.

Πιθανή η εκκένωση στα Βίλια

Λεωφορεία βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκκένωση στα Βίλια, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Πέππα.

Ο ίδιος μίλησε στον ΣΚΑΪκαι είπε πως λεωφορεία βρίσκονται σε ετοιμότητα στο χωριό προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοί του, πολλοί από τους οποίους, πάντως, λείπουν σε διακοπές.

Υπάρχουν κι εκείνοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών που εμφανίζονται διστακτικοί ως προς το να αποχωρήσουν, εάν χρειαστεί, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, αν δοθεί εντολή εκκένωσης, ο κόσμος θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες των αρχών, δήλωσε.

Ο αντιπεριφερειάρχης εκτίμησε, εξάλλου, πως η πυρκαγιά απέχει περί τα 500 μέτρα, ή λίγο παραπάνω, από οικίες στον οικισμό.

Νωρίτερα, ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε πλάνα σύμφωνα με τα οποία οικία εκτός του χωριού παραδόθηκε στις φλόγες.

Όλες οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει “τείχος” για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Παρανάλωμα του πυρός σπίτι στα Βίλια

Αυτήν την ώρα σύμφωνα με την πυροσβεστική φαίνεται πως έχει ανακοπεί η πορεία του μετώπου προς τα Βίλια, όμως είναι πλήρη εξέλιξη και εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνο.

Ασταμάτητο το πύρινο μέτωπο – Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών για αποφυγή της επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι.

Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου, αλλά έχουν ενισχυθεί τα ενάερια μέσα που επιχειρούν στην πυρκαγιά τόσο σε ελικόπτερα όσο και σε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

Η Ξανθή Ρούση, δημοτική σύμβουλος στα Βίλια είπε ότι η φωτιά είχε φτάσει σε απόσταση 100 μέτρων από τον περιφερειακό. Είπε ακόμα ότι η πυρκαγιά είναι πλέον κοντά στα πρώτα σπίτια. «Οι κάτοικοι στα Βίλια είναι 4.000 και εκκένωση να γίνει που θα πάμε;», είπε χαρακτηριστικά.

Πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή ενώ, αρκετοί έμειναν πίσω για να βοηθήσουν βρέχοντας τις αυλές τους και κόβοντας δέντρα σε περίπτωση που πλησίαζε η φωτιά, ενώ στήνουν αντιπυρικές ζώνες καθώς γνωρίζουν την περιοχή και βοήθησαν με αυτόν τον τρόπο το δύσκολο έργο της πυροσβεστικής.

Πηγή: patrastimes.gr