Στην τελική ευθεία βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών.

Μάλιστα, η απόφαση με την οποία θα καθοριστούν οι νέες τιμές της Εφορίας σε 10.216 υφιστάμενες ζώνες της επικράτειας αλλά και σε 3.754 νέες εντάξεις, αναμένεται να υπογραφεί εντός του Μαΐου από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει μία από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις της προς τους θεσμούς και η οποία περιγράφεται στη 10η Εκθεση Μεταμνημονιακής Αξιολόγησης που συντάχθηκε πρόσφατα.

Με τη νέα απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καλυφθούν με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων 13.970 ζώνες της επικράτειας που αντιστοιχεί στο 99% των περιοχών της χώρας που υπάρχει δόμηση.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των πραγματικών και η ένταξη και άλλων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων θα εξορθολογήσουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και θα τον κάνουν πιο δίκαιο.

Που κινούνται οι νέες τιμές
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής», οι προτεινόμενες νέες τιμές που κατέγραψαν οι εκτιμητές μέσα στην ειδική εφαρμογή για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τις υφιστάμενες στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Μάλιστα, σε περιοχές της περιφέρειας οι νέες τιμές σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι έως και διπλάσιες, ενώ δεν θα υπάρχει καμία περιοχή στην επικράτεια που να εμφανίζει τιμή ζώνης κάτω από 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα οι τελικές τιμές της Εφορίας θα κινούνται χαμηλότερα από αυτές που προτείνουν οι εκτιμητές ακινήτων.

Έτσι, σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά στην περιφέρεια, οι αυξήσεις στις νέες προτεινόμενες τιμές ζώνης σε σύγκριση με τις υφιστάμενες φθάνουν σε πολύ υψηλά ποσοστά της τάξεως του 60% ή και 80%, ενώ μεσοσταθμικά κινούνται περίπου στο 20%.

Η αναπροσαρμογή στον ΕΝΦΙΑ
Ωστόσο, η μνημονιακή δέσμευση οι νέες αντικειμενικές αξίες να συμπαρασύρουν και τον ΕΝΦΙΑ του 2021 τελικά μετατίθεται για το 2022. Αυτό γιατί πείστηκαν οι θεσμοί ότι εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης δεν θα μπορούσε εφέτος να γίνουν οι απαραίτητοι υπολογισμοί για να αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές ΕΝΦΙΑ και να αντισταθμίσουν σε σημαντικό βαθμό τις γενναίες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Σε αντίθετη περίπτωση θα προκύψουν μεγάλες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά, που από τη μία στιγμή στην άλλη θα θεωρούνταν από την Εφορία ως μεγαλοϊδιοκτήτες όσον αφορά την αξία των ακινήτων τους σε σύγκριση με αυτό που γνωρίζουν ως σήμερα.

Ουσιαστικά κάποιος που δεν θα έχει μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση σε σύγκριση με πέρυσι, θα πληρώσει εφέτος τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτόν του 2020, και μάλιστα σε έως 6 μηνιαίες δόσεις, με την 1η να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

Νωρίτερα η πληρωμή και σε οκτώ δόσεις
Για τον ΕΝΦΙΑ του 2022, όμως, τα πράγματα αλλάζουν, και μάλιστα σημαντικά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» από το επόμενο έτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει πολύ νωρίτερα από τον καθορισμένο μήνα Σεπτέμβριο προκειμένου οι συνολικές δόσεις εξόφλησης να φθάσουν τις 8, όπως συμβαίνει και με τον φόρο εισοδήματος ή και τις 10, αν αυτό καταστεί εφικτό.

Για να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε 8 μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να εκκαθαριστικά να έχουν αναρτηθεί έως τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου και η 1η δόση να πληρωθεί έως τέλη Ιουλίου. Η τελευταία δόση θα παραμείνει τέλη Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Πηγή: patrastimes.gr