Οι δυτικές κυβερνήσεις είναι απίθανο να παρατείνουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, που προβλέπεται για τις 31 Αυγούστου, ώστε να συνεχίσουν την απομάκρυνση πολιτών από την Καμπούλ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας.

Όπως είπε ο Γουάλας στο Sky News, αμφιβάλλει πως θα υπάρξει παράταση «όχι μόνο εξαιτίας αυτού που έχουν δηλώσει οι Ταλιμπάν, αλλά και αν κρίνει κάποιος από τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν, θεωρώ ότι είναι απίθανο».

Πρόσθεσε ωστόσο πως: «Σαφώς και αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι και αυτό θα κάνουμε».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα δεχτεί πιέσεις για την παράταση της προβλεπόμενης για τις 31 Αυγούστου προθεσμίας για την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων από το Αφγανιστάν κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που θα είναι αφιερωμένη στο Αφγανιστάν και θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη.

Υπό την πίεση των συμμάχων του, ο Μπάιντεν άνοιξε την πόρτα για ενδεχόμενη παραμονή των στρατιωτών στο Αφγανιστάν πέραν της 31ης Αυγούστου, καθώς χιλιάδες οικογένειες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα πριν απ’ αυτή την ημερομηνία.

Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν έχουν χαρακτηρίσει κόκκινη γραμμή την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

Ο Γουάλας ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να ζητήσει από τις ΗΠΑ με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών και πέραν της 31ης Αυγούστου.

Πηγή: patrastimes.gr