Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, απέκτησε υπαρχηγό σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές και το κυβερνητικό έγγραφο που επικαλείται το CNNi.

Η εν λόγω θέση δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο στο πλαίσιο αναθεώρησης των κανόνων του Εργατικού Κόμματος της Κορέας (WPK), του κομμουνιστικού πολιτικού οργάνου που κυβερνά τη μυστικοπαθή χώρα.

Ωστόσο είναι ασαφές ποιος έχει αναλάβει τη θέση.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τη θέση ενδεχομένως ανέλαβε ο Τζο Γιονγκ Γουόν ή ο Κιμ Τοκ Χουν, δύο από τους πιο ισχυρούς άνδρες στην κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας.

Ο Τζο, ηλικίας περίπου 60 ετών, θεωρείται είναι ένας από τους πιο μακροβιότερους και πιο αξιόπιστους βοηθούς του Κιμ Γιονγκ Ουν και υπηρετεί ως γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του WPK. Φωτογραφίζεται συχνά μαζί με τον νεαρό ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ Τοκ Χουν είναι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης.

Ο Τζο και ο Κιμ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, προεδρεύουν σε συναντήσεις και πραγματοποίησαν επίσημες επισκέψεις σε όλη τη χώρα φέτος, οι οποίες στο παρελθόν πιθανότατα θα είχαν πραγματοποιηθεί μόνο από τον Κιμ.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι μόνο τα μέλη της μόνιμης επιτροπής Politburo, το ανώτατο κλιμάκιο του WPK, μπορούν να επιλεγούν στη νέα θέση. Αυτό σημαίνει ότι η Κιμ Γιο Τζονγκ, ισχυρή αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, πιθανότατα δεν «αξιοποιήθηκε» για τον ρόλο.

Παρόλο που η Γιο Τζονγκ έχει επιρροή «συγκρίσιμη με το δεύτερο ισχυρότερο άτομο στη Βόρεια Κορέα», δεν κατέχει υψηλό βαθμό στο WPK. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Ενοποίησης, Λι Γιονγκ-σεοκ, είπε ότι είναι πιθανό η αδερφή του να μπορεί να πάρει τη θέση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Δεν υπάρχει τίποτα, πάντως, που να δείχνει ότι η δημιουργία της θέσης αυτής έχει καμία σχέση με την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο έντονης φημολογίας πέρυσι, όταν είχε «εξαφανιστεί» από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για αρκετές εβδομάδες.

Είναι επίσης απίθανο όποιος κατέχει τη νέα θέση, επίσημα ο πρώτος γραμματέας του WPK, να πάρει την εξουσία από τον Κιμ Γιονγκ Ουν αν πεθάνει, ή καταστεί ανίκανος να κυβερνήσει.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι θα ήταν δύσκολο για τον Κιμ να ορίσει έναν διάδοχο εκτός της άμεσης οικογένειάς του, η οποία κυβερνά τη Βόρεια Κορέα από την ίδρυσή της. Αλλοι πιστεύουν ότι, όντας 30 ετών, είναι απλά πολύ νέος για να σκεφτεί ένα πλάνο διαδοχής.

Ο Κιμ μπορεί απλά να αναθέτει ορισμένα από τα επίσημα καθήκοντά του για να μειώσει τον φόρτο εργασίας του. Διατήρησε ένα εξαντλητικό πρόγραμμα γεμάτο δημόσιες εμφανίσεις μέχρι πέρυσι όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από την αδερφή του να επιβλέπει τις «γενικές κρατικές υποθέσεις» ως μέρος των πρωτοβουλιών του για την κατανομή των βαρών.

Ο Τσεονγκ Σέονγκ-Τσανγκ, διευθυντής του κέντρου Σπουδών της Βόρειας Κορέας στο Ινστιτούτο Sejong, εκτιμά ότι ο Κιμ μπορεί να είμαι άνετος με την ανάθεση περισσότερων καθηκόντων σε άλλους, επειδή είναι σίγουρος για τον «έλεγχο της εξουσίας».

  • «Είναι σαφώς διαφορετικό από το στυλ χάραξης πολιτικής του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος απέτυχε να επικοινωνήσει καλά με τα μέλη του κόμματος και τον λαό επειδή εξέταζε πολλά έγγραφα ένα προς ένα», σύμφωνα με τον Τσέογνκ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατείχε κάποτε τον τίτλο του πρώτου γραμματέα, αλλά τον Ιανουάριο ορίστηκε γενικός γραμματέας του κόμματος, τίτλος που είχε προηγουμένως ο πατέρας του. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ορίστηκε «αιώνιος γενικός γραμματέας» μετά το θάνατό του το 2011.

Η προσθήκη της νέας θέσης ήταν μία από τις πολλές αλλαγές που έκανε το WPK στους κανόνες του, την ένατη φορά που έκανε τέτοιες αναθεωρήσεις.

Πολλοί αναλυτές τονίζουν τη δηλωμένη επιθυμία του Κιμ να βελτιώσει την οικονομία της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση της φτώχειας έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει λόγω των διεθνών κυρώσεων και των δρακόντεων μέτρων που υιοθέτησε η Πιονγκγιάνγκ για τον κορωνοϊό.

Το WPK άλλαξε επισήμως την πολιτική του σε «πρώτα οι άνθρωποι», εγκαταλείποντας επίσημα την πολιτική του Κιμ Γιονγκ Ιλ που είχε ως προτεραιότητα τον στρατό, γνωστή γνωστή ως Songun στα Κορεατικά.

Το WPK επίσης αφαίρεσε τη λέξη «επανάσταση» από τη δηλωμένη στρατηγική της σχετικά με το πώς ελπίζει να ενώσει την Κορεατική Χερσόνησο, η οποία διαιρέθηκε από την ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Ορισμένα μέσα της Νότιας Κορέας ερμήνευσαν τη διαγραφή ως πιθανή απόδειξη ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν σχεδιάζει πλέον να επανενώσει τις δύο Κορέες μέσω επανάστασης.

Πηγή: cnn.gr

Πηγή: patrastimes.gr