“Αποστειρώσεις” δρόμων, drone, πάνοπλοι αστυνομικοί, παρατηρητές ακροβολισμένοι σε ταράτσες, απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων. Ένα “δίχτυ” ασφαλείας θα απλωθεί πάνω από την Αθήνα την παραμονή και ανήμερα του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, με στόχο να καλύψει τόσο τα σημεία της παρέλασης, όσο και κάθε βήμα των επίσημων προσκεκλημένων.

Καθημερινές συσκέψεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται να οριστικοποιήσουν τα μέτρα, για τα οποία θα διατεθούν στο σύνολο τους οι αστυνομικοί της Αττικής.

Επίκεντρο η εξέδρα των επισήμων

Το πλέγμα των μέτρων θα έχει ως επίκεντρο την εξέδρα των επισήμων, γύρω από την οποία θα δημιουργηθούν ομόκεντροι κύκλοι από απροσπέλαστα αστυνομικά μπλόκα που θα καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση πολιτών.

Drone και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα “χτενίζουν” από αέρος τις τοποθεσίες της παρέλασης, μεταδίδοντας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ παρατηρητές θα βρίσκονται και στις ταράτσες των ψηλών κτιρίων.

Εκτός από την φυσικά παρουσία των αστυνομικών, υπάρχει και πρόβλεψη για “ηλεκτρονικό δίχτυ” ασφαλείας, από βαν της αστυνομίας με απενεργοποιητές κινητών (jammer).

Ομάδες περιφρούρησης και… αποστειρώσεις δρόμων

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα συνοδεύονται από το πρώτο τους βήμα στην Αθήνα από πάνοπλους αστυνομικούς. Σε όλα τα σημεία διέλευσης θα πραγματοποιούνται ιδιότυπες “αποστειρώσεις” δρόμων, με στόχο να μην υπάρχουν …δυσάρεστες συναντήσεις, ενώ σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκονται και τα ξενοδοχεία που θα καταλύσουν.

Ομάδες περιφρούρησης θα τοποθετηθούν και σε όλους τους τόπους συναντήσεων και εκδηλώσεων στους οποίος θα παραβρεθούν οι επίσημοι συμμετέχοντες.

Ανάμεσα τους δεν θα βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγο του, που ακύρωσε την επερχόμενη επίσκεψη του στην Ελλάδα λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης με τον κορονοϊό στη Γαλλία και την επιβολή αυστηρού lockdown για έναν μήνα στο Παρίσι και άλλες 16 περιοχές. Στην εξέδρα των περίπου 50 επίσημων θα βρίσκεται την 25η Μαρτίου, ο διάδοχος του αγγλικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος με την σύζυγο του Καμίλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα παρακολουθήσουν μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα που θα λάβει χώρα υπό αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό, χωρίς την παρουσία κόσμου. Την παραμονή της εθνικής επετείου, οι ξένοι ηγέτες θα βρεθούν στο νεότευκτο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου θα ξεναγηθούν σε ειδική έκθεση με χαρακτικά έργα των ηρώων της επανάστασης του 1821. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων και κατά την διήμερη παρουσία τους στην Ελλάδα, θα έχουν επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Πηγή: patrastimes.gr