Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες γυναικών από τον χώρο του θεάτρου για σεξουαλική βία και παρενόχληση στα παρασκήνια.

Πίσω από τις φωτεινές μαρκίζες των σκηνών κρύβονται, καθώς φαίνεται, πολλοί «σκοτεινοί» τύποι, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τις θέσεις εξουσίας που τους δίνονται, φέρονται άσχημα σε καλλιτέχνες που προσπαθούν να κάνουν μια τίμια αρχή σε αυτή τη δουλειά ή -ακόμη χειρότερα!- απλώνουν τα ρυπαρά τους χέρια σε νέες ηθοποιούς απαιτώντας σεξουαλικά ανταλλάγματα προκειμένου να τους δώσουν δουλειά!

Ομως τα στόματα άνοιξαν τελικά και σχεδόν καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερα περιστατικά, με τη σεξουαλική παρενόχληση να κατέχει -δυστυχώς- τα πρωτεία στις καταγγελίες.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετές καταγγελίες. Είναι για περίπου δέκα πρόσωπα, άντρες, τους οποίους καταγγέλλουν για κάθε είδους βία» έκανε γνωστό σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας. Στο μεταξύ, δύο νέες ηθοποιοί, η Καλλιόπη Καραμάνη και η Βαρβάρα Καρρά, μίλησαν χθες στο «Πρωινό», καταθέτοντας τις δικές τους σοκαριστικές εμπειρίες.

«Μου έχει συμβεί σε παράσταση ο σκηνοθέτης να εκνευριστεί και να μου πετάξει καρέκλα. Την άλλη μέρα ξαναπήγα στην πρόβα και ήταν σαν να μην έχει συμβεί» δήλωσε η Καλλιόπη και συνέχισε αναφορικά με τον ίδιο άνθρωπο: «Βέβαια, μετά με παραβίασε και με έναν άλλο τρόπο, με το να με αγγίξει, να βάλει το χέρι του μέσα στο παντελόνι μου. Κι εγώ εκεί αντέδρασα. Ηθελε να λύσουμε την παρεξήγηση. Με στρίμωξε σε μια γωνία και τον έσπρωξα. Ημουν 20 χρόνων. Μου βγήκε σε αυτοάνοσο έπειτα από αυτό. Σε πιάνουν μετά οι ενοχές ότι μπορεί να έκανες κάτι λάθος. Στην αρχή δεν θες να δώσεις δικαίωμα. Τότε δεν το μοιράστηκα με κανέναν. Τώρα το μοιράζομαι με τα παιδιά που μαθαίνω ότι μπορεί να συνεργαστούν μαζί του και τους λέω να μην πάνε. Ακόμα έχω έναν φόβο μέσα μου» πρόσθεσε.

Παρασκηνιακά

Από την πλευρά της η ηθοποιός Βαρβάρα Καρρά δήλωσε πως έχει πέσει κι εκείνη θύμα παρενόχλησης και βίας από γνωστό ηθοποιό. «Εχω δεχτεί σεξουαλική βία παρασκηνιακά, εν ώρα παράστασης και στα διαλείμματα. Μου έπιανε το πόδι, τον ποπό, ξεκάθαρα σεξουαλικά αγγίγματα. Αντιδρούσα και η επόμενη κίνηση ήταν να μου γλείψει τον λαιμό. Του έλεγα ότι θα του δώσω μπουνιά και η απάντηση ήταν χυδαία λόγια για να νιώσω μειονεκτικά. Αυτός ήθελε απλώς να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορέξεις. Αυτό συνέβαινε για πολλούς μήνες. Εγώ είχα τον φόβο μη χάσω τη δουλειά μου» είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Είναι γνωστός ηθοποιός, αλλά δεν θέλω να αναφέρω το όνομά του, δεν μου είναι εύκολο. Οι άνθρωποι του θιάσου το ξέρανε, γινόταν μπροστά τους. Εχεις φόβο να πάρεις θέση κάποιες φορές γιατί στιγματίζεσαι. Εχω ακούσει πολλές συναδέλφους να λένε για τον συγκεκριμένο άνθρωπο».

Πηγή: espressonews.gr