Μπορεί η Βρετανία να επέστρεψε σε εποχές που σχεδόν έχουμε ξεχάσει, επιτρέποντας αγκαλιές, συναντήσεις σε σπίτια, λειτουργία παμπ και εστιατορίων και σε εσωτερικούς χώρους, ταυτόχρονα όμως υπάρχει ανησυχία σχετικά με την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, το οποίο επικαλείται το ΑΜΠΕ, Βρετανοί υπουργοί εξετάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για τοπικά lockdown ή καθυστέρησης της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την 21η Ιουνίου.

Αξιωματούχοι έχουν καταστρώσει σχέδια βάσει του μοντέλου των περιορισμών του επιπέδου 4 που εισήχθησαν την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι πολίτες θα λάβουν οδηγίες για να παραμείνουν στα σπίτια τους και οι μη αναγκαίες υποδομές αγορών και φιλοξενίας θα κλείσουν, αν το αναφερόμενο παραλλαγμένο στέλεχος δεν τεθεί υπό έλεγχο, πρόσθεσε η ίδια εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιχειρήσεις σε περιοχές που θα υπόκεινται στην εφαρμογή των μέτρων θα λάβουν επιχορηγήσεις άνω των 18.000 λιρών (20.951 ευρώ), ενώ το πρόγραμμα θα διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές, με τις καταβολές των ποσών να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τη διάρκεια εφαρμογής των περιορισμών.

Οι επιχορηγήσεις θα είναι διαθέσιμες και για τους τομείς που έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες συνέπειες, όπως τα νυχτερινά κέντρα, αλλά και για «εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα» συμπεριλαμβανομένων των φεστιβάλ, όπως προβλέπει ένα άλλο σενάριο, που εξετάζεται επί τη βάσει της καθυστέρησης της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων μετά την 21η Ιουνίου, σύμφωνα με την ίδια δημοσιογραφική αναφορά.

Νωρίτερα χθες, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε μπορεί ακόμη να κάνει μία εκτίμηση για το αν θα προχωρήσει στην περαιτέρω άρση των περιορισμών του lockdown στην Αγγλία την 21η Ιουνίου και επιθυμεί να εξετάσει όσο το δυνατό περισσότερα δεδομένα πριν λάβει τις αποφάσεις της.

Η Βρετανία ανέφερε χθες 1.979 νέα περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό και πέντε θανάτους εντός 28 ημερών από ένα θετικό τεστ στην COVID-19, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου.

Πηγή: patrastimes.gr