Γιορτή Κινηματογραφικής Ιστορίας με Σεμινάρια από τον Χρήστο Μήτση

Γιορτή Κινηματογραφικής Ιστορίας με Σεμινάρια από τον Χρήστο Μήτση

Εδώ και έξι χρόνια, ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης, με τη συνεργασία του πολιτιστικού οργανισμού «Ανοιχτή Τέχνη» στο Σύνταγμα, έχει αναλάβει την εκπαίδευση του κοινού μέσω μιας σειράς σεμιναρίων. Στόχος του είναι να προσφέρει μια προσέγγιση στην κινηματογραφική ιστορία που είναι προσβάσιμη σε όλους, αποφεύγοντας ακαδημαϊκές «αγκυλώσεις». Τα σεμινάρια αυτά συνδυάζουν τις οπτικές του ιστορικού, του κοινωνιολόγου και του απλού σινεφίλ, με την καθοδήγηση ενός έμπειρου, αλλά και αυστηρού κριτικού.

Φέτος, τα σεμινάρια γιορτάζουν την έκτη τους χρονιά, με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη από τα τέλη Οκτωβρίου, από τις 6 έως τις 8 μ.μ., εστιάζοντας στην Ιστορία του κινηματογράφου, από τα πρώτα του βήματα μέχρι τη δεκαετία του 1960, μια εποχή γεμάτη καλλιτεχνικές αλλαγές. Σημαντικά κινηματογραφικά ρεύματα θα εξεταστούν, όπως ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, η σοβιετική πρωτοπορία, το κλασικό Χόλιγουντ, το βρετανικό free cinema και το γαλλικό Νέο Κύμα, το οποίο είχε καθοριστική επιρροή στη δεκαετία αυτή.

Στη συνέχεια, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2025, θα ακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος, ο οποίος θα επικεντρωθεί σε πιο σύγχρονες τάσεις του κινηματογράφου, φτάνοντας μέχρι τον 21ο αιώνα. Οι θεματικές του θα περιλαμβάνουν τον ελληνικό κινηματογράφο, τη μουσική της έβδομης τέχνης, καθώς και την πολιτική διάσταση του φιλμ φαντασίας.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι των σεμιναρίων θα εξετάσει το έργο διάσημων σκηνοθετών, τόσο κλασικών όσο και σύγχρονων, των οποίων το προσωπικό και μοναδικό ύφος έχει διαμορφώσει την ιστορία του σινεμά. Ανάμεσα σε αυτούς, θα παρουσιαστούν έργα των Φριτς Λανγκ, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Όρσον Γουέλς, Μίκαελ Χάνεκε, Ρομάν Πολάνσκι, Λουίς Μπουνιουέλ και Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Η αλληλεπίδραση του Χρήστου Μήτση με τους συμμετέχοντες είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό και τα σεμινάρια θα διεξάγονται δια ζώσης στην «Ανοιχτή Τέχνη». Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης μέσω διαδικτύου, προσαρμόζοντας τη μορφή τους στις σύγχρονες ανάγκες.

Πηγή: tovima.gr