Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του σε χιλιάδες κορμιά, ο «μπαμπάς» του ελληνικού τατουάζ Δημήτρης Μαματσής, ο γνωστός «Τζίμης». Πρόκειται για τον πρώτο tattoo artist της Αθήνας, που λειτουργούσε το πασίγνωστο στούντιο Jimmy’s στο κέντρο της πόλης, στην Πλάκα, από το μακρινό 1977.

Τη θλιβερή είδηση του θανάτου τού θρύλου του τατουάζ έκανε γνωστή με ανάρτησή της η σελίδα του στούντιο στο facebook, σημειώνοντας πως η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 12 στο Α΄ Νεκροταφείο.

Ο «Τζίμης», που έγινε διάσημος για τα τατουάζ που φιλοτεχνούσε, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Από μικρός έφυγε στα καράβια, ώσπου άρχισε να ζωγραφίζει στο Τορόντο του Καναδά.

«Όταν ήμουν στα καράβια, τελειώναμε τη δουλειά και αράζαμε πίνοντας ουίσκι. Είχα μαζί χαρτί και μολύβι, έπινα και σχεδίαζα ό,τι έβλεπα στα ταξίδια μου. Στο Τορόντο δούλευα οικοδόμος και κάτω από το δώμα όπου έμενα ήταν ένα τατουατζίδικο. Μπήκα να δω τι είχε και έκτοτε κατέβαινα κι έπινα κάνα καφεδάκι με τον Μπίλι, τον ιδιοκτήτη» περιέγραφε για το πώς απέκτησε τα πρώτα του ερεθίσματα.

Jimmys with Horiyoshi III Irezumi Friend in Athens Plaka Tavern
Με τον Horiyoshi III σε ταβέρνα στην Πλάκα

Όταν ο «Τζίμης» επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο μετά το 1970, δούλεψε αρχικά ως οδηγός στη γαλλική πρεσβεία και στη συνέχεια πήρε μισή άδεια ταξί.

«Έδινε ο Παπαδόπουλος άδειες τότε, πήρα κι εγώ μισή, αλλά δεν πολυδούλεψα…» είχε αναφέρει. Όταν έβγαιναν από τα πολεμικά πλοία που έδεναν στο Φαληρικό Δέλτα, οι Αμερικανοί ναύτες ζητούσαν να κάνουν τατουάζ.

Ένας από αυτούς που πήρε κούρσα τού είπε ότι ψάχνει να κάνει τατουάζ και τότε ο «Τζίμης» θυμήθηκε τον Μπίλι από το Τορόντο και του γεννήθηκε η ιδέα να φέρει την τέχνη στην Ελλάδα.

Το 1971 επέστρεψε στον Καναδά και λίγο αργότερα ξαναγύρισε για να κάνει την ιδέα του πραγματικότητα. Αρχικά στα κρυφά, ώσπου το 1977 άνοιξε στην οδό Αδριανού 72 στην Πλάκα το πρώτο τατουατζίδικο στην Ελλάδα, που αποτελεί ένα από τα παλιότερα της Ευρώπης και το πρώτο στη Μεσόγειο.

ed hardy
Αγκαλιά με τον τεράστιο tattoo artist Εντ Χάρντι

«Από το ταξί ξεκίνησε και η ιστορία. Είχα πάρει έναν ναύτη να τον κατεβάσω Πειραιά και με ρώτησε πού έκαναν τατουάζ. Του είπα “πουθενά, θα σου το κάνω εγώ”. Δεν υπήρχε κανένας τότε να κάνει εδώ. Τα μάζεψα, πήγα στον Καναδά, αγόρασα εργαλεία, γύρισα και ξεκίνησα να κάνω πριβέ. Το 1978 άνοιξα το στούντιο» είχε περιγράψει σε συνέντευξή του.

Ο πρώτος Έλληνας tattoo artist σταμάτησε να «χτυπάει» στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ωστόσο το μαγαζί πέρασε στα χέρια των παιδιών του, Παύλου και Αννας.

11270580 952966664753408 7286865222575037927 o
Ο «Τζίμης» με Ιαπωνέζο συνάδελφό του, τον γιο του Παύλο και την κόρη του Αννα

«Έρχονταν δημοσιογράφοι και με έβαζαν στις εφημερίδες. Το ’92-’93 άρχισα να βγάζω λεφτά. Άρχισαν να έρχονται περισσότεροι και να γίνεται μόδα. Όχι όπως τώρα, αλλά τότε δεν υπήρχε και άλλος. Στον “Τζίμη” όλοι. Και διάσημοι περάσανε και άλλοι» έλεγε.

Πηγή: espressonews.gr