Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, απαντά για την άρση της πατέντας των εμβολίων και εξηγεί τι σημαίνει ακριβώς.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος στον “ΣΚΑΙ”, εφόσον γίνει η άρση της πατέντας κι άλλες βιομηχανικές μονάδες από επιπρόσθετες φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία και τεχνική για να αυξηθεί μαζικά η παραγωγή εμβολίων.

«Το τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί, είναι ότι χρειάζεται μια πολύ σημαντική αύξηση της παραγωγής των εμβολίων, ιδιαίτερα για να καλυφθούν οι ανάγκες στην Ασία και να προλάβουμε την Αφρική καθώς επίσης και την Νότιο Αμερική», εξήγησε και έδωσε ως παράδειγμα το πρόβλημα που βλέπουμε να έχει προκύψει με την πορεία της πανδημίας κορωνϊού στην Ινδία.

«Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες από τις παραγωγικές μονάδες των συγκεκριμένων εταιρειών που έχουν τα εμβόλια για αύξηση της παραγωγής σε πάρα πολύ μεγάλο επίπεδο», προσέθεσε.

«Ασφαλή τα εμβόλια για όσες γυναίκες κυοφορούν ή θέλουν να γίνουν μητέρες»

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το ζήτημα του εμβολιασμού γυναικών που είναι σε φάση γονιμότητας και επιθυμούν να μείνουν έγκυες ο Πρύτανης ανέφερε πως στις αρχικές μελέτες δεν συμπεριλήφθησαν αρκετές ομάδες ανθρώπων μεταξύ των οποίων οι έγκυες, γυναίκες που ήταν σε φάση γαλουχίας ή σε περίοδο που έκαναν εξωσωματικές.

«Μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα αυτών και ήταν ασφαλή και πολύ ενθαρρυντικά, έχουμε στη συνέχεια γυναίκες που κυοφορούν και φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθώς και σε επίπεδο θεωρητικό και βιολογικό δεν υπάρχει κάποιος λόγος να θεωρεί κανείς πως μπορεί να έχουμε παρεμβολή του MRNA ή του αδενοϊού στη διαδικασία της γονιμοποίησης», εξέφρασε.

«Μέχρι τώρα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες, όπως αυτές επικαιροποιούνται από τον Ευρωπϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και από τους αντίστοιχους τοπικούς οργανισμούς», κατέληξε στις δηλώσεις του.

Πηγή: patrastimes.gr