Διπλωματική Συνεργασία Γυναικών για την Προώθηση Ελληνοτουρκικών Σχέσεων

Διπλωματική Συνεργασία Γυναικών για την Προώθηση Ελληνοτουρκικών Σχέσεων

Δύο γυναίκες υφυπουργοί, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου από την Ελλάδα και η Μπερίς Εκιντζί από την Τουρκία, μαζί με τον Τούρκο υφυπουργό Μεχμέτ Μποζάι, έχουν αναλάβει την πρόκληση να διατηρήσουν τους διπλωματικούς διαύλους ανοικτούς και να προωθήσουν τη συνεργασία των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς. Στις συναντήσεις τους στο πλαίσιο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συζήτησαν τις θέσεις στον ΟΑΣΕ, ενώ η επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου καθώς και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα τεθούν επί τάπητος μόνο ανάμεσα στην Ελληνίδα υφυπουργό και τον κ. Μποζάι.

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβης και υφυπουργός Εξωτερικών, έχει πλούσια εμπειρία στα ζητήματα ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχοντας υπηρετήσει και επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού. Ο ρόλος της αναμένεται να είναι κομβικός στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών. Ίσως για πρώτη φορά, σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη θέση τους σε διεθνείς οργανισμούς διαχειρίζονται δύο γυναίκες, κάτι που, σύμφωνα με διπλωμάτες, ενδέχεται να συμβάλει στη διατήρηση ενός ήρεμου περιβάλλοντος.

Σημαντικός τομέας διπλωματικής προσπάθειας είναι η θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ. Η Τουρκία ασκεί πιέσεις για τον διορισμό του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και πρέσβη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ενώ η Ελλάδα επιδιώκει τη θέση επικεφαλής του τμήματος του ΟΑΣΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας στην Τουρκία από τη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επιβεβαίωσε ότι στις αρχές του νέου έτους θα διεξαχθεί συνάντηση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου. Σχετικά με τη συνάντηση τους, δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση υψηλού επιπέδου, επικεντρωμένη στα θέματα που συζητήθηκαν στη Νέα Υόρκη.

Αναφορικά με την ομιλία του Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τις θέσεις της Ελλάδας, τονίζοντας την αναγκαιότητα για ειρηνική επίλυση των διμερών ζητημάτων και μια πιο συναινετική πορεία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το CNN Türk σχολίασε την αναφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού για την ευκαιρία καθορισμού θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι τα θέματα της υφαλοκρηπίδας παραμένουν άλυτα εδώ και 40 χρόνια, αλλά υπάρχει ελπίδα για λύσεις στο μέλλον.

Πηγή: tovima.gr