Διπλωματικοί ελιγμοί και στρατηγικές συνεργασίες από τον Ερντογάν στα Βαλκάνια

Διπλωματικοί ελιγμοί και στρατηγικές συνεργασίες από τον Ερντογάν στα Βαλκάνια

Στη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Βαλκάνια, οι συζητήσεις με τους ηγέτες της Αλβανίας και της Σερβίας επικεντρώθηκαν σε στρατηγικές οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας. Ο Ερντογάν, που ανέδειξε τη «διπλωματία των drones», προσέφερε στην Αλβανία την παραγωγή και προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην προσπάθεια ενίσχυσης των αμυντικών της δυνατοτήτων ενόψει της ρωσικής απειλής. Η συνεργασία σε τομείς όπως η γεωργία, οι υπηρεσίες υγείας και ο τουρισμός βρέθηκε επίσης στο προσκήνιο.

Κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, ο πρόεδρος της Τουρκίας εγκαινίασε το νέο τζαμί Ναμάζτζια και υποσχέθηκε σημαντική δωρεά επιθετικών drones, με στόχο να αποδείξει τη δέσμευσή του στην περιοχή. Ωστόσο, η «διπλωματία των τζαμιών» του Ερντογάν αναδεικνύει επίσης τις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των μουσουλμάνων της Αλβανίας, οι οποίοι χωρίζονται σε υποστηρικτές και αντιπάλους του εξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. Επιπλέον, ανησυχίες εκφράστηκαν για πιθανές υποχρεώσεις της Αλβανίας απέναντι στην Τουρκία.

Μια αμήχανη στιγμή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Αλβανία σημειώθηκε όταν ο Ερντογάν ζήτησε υποστήριξη για την Παλαιστίνη, μόνο για να βρει τον αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα να εστιάζει στην ρωσική επιθετικότητα και να αποστασιοποιείται από τις θέσεις του. Στο Βελιγράδι, η τουρκική κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύθηκε τη συνεργασία τους στον τομέα των drones, με ανακοινώσεις για πιθανή από κοινού παραγωγή.

Η διπλωματική στροφή της Τουρκίας προς τη Σερβία ξεκίνησε από το 2017 και φαίνεται να βελτιώνεται σταθερά. Ο Ερντογάν αναγνωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Τουρκίας στα Βαλκάνια και τις αναδυόμενες αγορές της περιοχής, όπου επιδιώκει να επενδύσει και να επεκτείνει την επιρροή της.

Πηγή: tovima.gr