Ετήσια Συνάντηση Επιτροπής Επαφών για τη Μεταναστευτική Πολιτική στην Κύπρο

Ετήσια Συνάντηση Επιτροπής Επαφών για τη Μεταναστευτική Πολιτική στην Κύπρο

Η Ετήσια Συνάντηση της Επιτροπής Επαφών διοργανώνεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ξενοδοχείο Cap. St. Georges στην Πάφο, στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2024. Η Επιτροπή Επαφών αποτελείται από τους επικεφαλής των Ανωτάτων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στη συνάντηση συμμετέχουν 31 χώρες, με επίκεντρο το μεταναστευτικό ζήτημα.

Την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης, θα μιλήσουν οι Corinna Ullirich, Διευθύντρια Διεθνών και Οριζόντιων Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου Νικόλας Ιωαννίδης, η Sophie Magennis, Επικεφαλής του Γραφείου Διασύνδεσης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες με τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο (EUAA), και ο Gianluca Rocco, Διευθυντής για την υποπεριοχή της ΕΕ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Οι ομιλητές θα αναλύσουν τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και την ανάγκη για μεταρρύθμιση καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην εφαρμογή της πολιτικής.

Στη δεύτερη ημέρα, οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ΑΕΙ σε ομάδες εργασίας, εστιάζοντας στις προκλήσεις του μεταναστευτικού ζητήματος και τις πιθανές ευκαιρίες που προκύπτουν από την ορθή διαχείριση του θέματος. Θα εξεταστεί επίσης η ανθρωπιστική διάσταση της πολιτικής για τη μετανάστευση, όπως αυτή προκύπτει από διεθνείς συμβάσεις, και η σύνδεση του θέματος με την Ατζέντα 2030 και τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Πηγή: tovima.gr