Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής Αντιμετωπίζει Προβλήματα από την Κρίση στη Μέση Ανατολή

Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής Αντιμετωπίζει Προβλήματα από την Κρίση στη Μέση Ανατολή

Αποστολή, Βρυξέλλες Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου θα βρεθεί το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, με τις εξελίξεις να παρακολουθούνται προσεκτικά από τους Ευρωπαίους χωρίς να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα λόγω της ρευστότητας της κατάστασης που επικρατεί. Οι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τις ιρανικές επιθέσεις, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση με στόχο την αποφυγή γενίκευσης της σύγκρουσης. Όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, «το ζήτημα της Μέσης Ανατολής είναι μεταξύ αυτών που διχάζει τους Ευρωπαίους και μένει να φανεί πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν στις δηλώσεις τους».

Παρά τους προβληματισμούς, η ΕΕ δεν έχει πολλά μέσα αντίκτυπου, πέρα από τις καταδίκες. Η νέα Κομισιόν χρειάζεται τουλάχιστον έναν μήνα μέχρι την έναρξη των ακροάσεων για τους νέους επιτρόπους (4/11) και δύο μήνες μέχρι την έναρξη της θητείας της. Αυτή η κατάσταση περιορίζει τη δυνατότητα συμμετοχής της ΕΕ σε μία ακόμη γεωπολιτική κρίση. Στη ίδια γραμμή, οι G7 προειδοποιούν για τις επικίνδυνες επιθέσεις και τις αντιπαραθέσεις στη Μέση Ανατολή, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών, με τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής να εκφράζουν την ανησυχία τους και την ΕΕ να σχεδιάζει συζητήσεις για το θέμα. Αβέβαιο παραμένει εάν θα υπάρξουν συγκεκριμένα συμπεράσματα για τη μετανάστευση ή γενικότερες αναφορές.

Η Κομισιόν, τον περασμένο Μάιο, είχε ανακοινώσει συμφωνία για παροχή βοήθειας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στο Λίβανο μέχρι το 2027, με επίκεντρο τη διαχείριση των συνόρων και τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου. Από το 2011, η στήριξη της ΕΕ προς τον Λίβανο ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνοντας 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων τους.

Αναφορικά με την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, οι πιθανές οικονομικές συνέπειες είναι ανησυχητικές. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζούλι Κόζακ, επισημαίνει ότι η ενδεχόμενη κλιμάκωση του συγκρουσιακού κλίματος αυξάνει τους κινδύνους και την αβεβαιότητα, ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά τις οικονομίες της περιοχής, οι οποίες έχουν ήδη υποφέρει, ειδικά στη Μεγάλη Γάζα.

Αντίκτυποι της κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή μπορεί επίσης να αλλάξουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς η Γερμανία προσπαθεί να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα. Οι αυστηρότεροι αυτοί έλεγχοι προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για τη Σένγκεν και δημιουργούν νέες εσωτερικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Πηγή: tovima.gr