Εξωτερική Πολιτική Ελλάδας και Τουρκίας: Αναζητώντας Ειρηνική Λύση και Μείωση Εντάσεων στο Αιγαίο

Εξωτερική Πολιτική Ελλάδας και Τουρκίας: Αναζητώντας Ειρηνική Λύση και Μείωση Εντάσεων στο Αιγαίο

Ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε σχετικά με την ηρεμία στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της και τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δείχνουν τη μέγιστη ευαισθησία για να μειώσουν την ένταση. Με αφορμή τη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, έκανε λόγο για την αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης στα προβλήματα των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι αυτή η κατεύθυνση είχε ξεκινήσει μετά τις εκλογές του Μαΐου 2023 και είχε ανατεθεί στους υπουργούς Εξωτερικών.

«Οι δύο χώρες πρέπει να βρουν τρόπους να λύσουν τα προβλήματα προς το συμφέρον τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά έχει τη διάθεση να συνεργαστεί με την ελληνική για την επίλυση ζητημάτων που άπτονται των θαλάσσιων και εναέριων περιοχών, της υφαλοκρηπίδας, καθώς και των μειονοτήτων.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρατήρησε ότι υπάρχει μια κοινή προσέγγιση και από την ελληνική πλευρά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι προσπάθειες και των δύο χωρών θα αποδώσουν καρπούς. «Αυτά τα ζητήματα είναι πολύ πολύτιμα και χρειαζόμαστε να τα εξετάσουμε με προσοχή», ανέφερε.

Αναφερόμενος στον τουρκικό στρατό, τόνισε ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση, αλλά η προτεραιότητά του είναι να προωθήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας μέσω διπλωματικών οδών. «Η κατάσταση στην περιοχή απαιτεί ειρήνη και ηρεμία. Υπάρχει ένας μεγάλος πόλεμος στη Μαύρη Θάλασσα, και επομένως είναι πολύτιμο να διατηρήσουμε αυτήν τη στιγμή ηρεμίας στο Αιγαίο», δήλωσε.

Ο Φιντάν πρόσθεσε ότι η τουρκική πολιτική δεν καθορίζεται από την Ελλάδα και επεσήμανε ότι υπάρχουν σοβαρότερα και πιο στρατηγικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα. Ανάλογα, σημείωσε ότι η Αθήνα, κατά κανόνα, έχει την Τουρκία ως κεντρικό θέμα στην εξωτερική της πολιτική, υποδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται πολλές φορές σε ζητήματα που αφορούν τη γειτονική χώρα.

Τέλος, αναγνώρισε την ανάγκη κριτικής και διαφάνειας στην πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι σοβαρά και απαιτούν προσοχή. «Οποιαδήποτε δήλωση πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε παραπληροφόρηση», κατέληξε.

Πηγή: tovima.gr