Η MED-9 καλεί την Τουρκία σε ενεργό ρόλο για την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος

Η MED-9 καλεί την Τουρκία σε ενεργό ρόλο για την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος

Το μήνυμα που έστειλαν οι ηγέτες της MED-9 προς την Τουρκία είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά με την προοπτική του ανεπίσημου δείπνου στη Νέα Υόρκη την προσεχή Τρίτη. Οι χώρες της Μεσογείου ζητούν από την Τουρκία να συμβάλλει στην ταχεία επανέναρξη και στη επιτυχία των διαπραγματεύσεων. Στη διακήρυξή τους από την Πάφο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από την Κροατία, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία και την Ισπανία με τον ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας, επισημαίνουν τη δέσμευσή τους για μια συνολική λύση στο κυπριακό ζήτημα.

Το κείμενο αναφέρει: «Καθώς το τρέχον έτος σηματοδοτεί την τραγική 50ή επέτειο της εισβολής και της κατοχής, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Οι ηγέτες αυτοί τονίζουν επίσης ότι η συμβολή της Τουρκίας είναι κρίσιμη για την προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Επιπλέον, η διακήρυξή τους επισημαίνει την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών που θα παραβιάζουν το στρατιωτικό status quo στις γραμμές κατάπαυσης του πυρός ή στη νεκρή ζώνη, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σχετικά με την παρουσία της Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αυτή εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την Πάφο, κατά τη διάρκεια μιας βραδινής τους εξόδου με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Κατά την επίσκεψή τους σε ταβέρνα στην Κάτω Πάφο, η ατμόσφαιρα είχε πολιτική χροιά και η κ. φον ντερ Λάιεν ενθουσιάστηκε από την υποδοχή των πολιτών, όπως διηγήθηκε η περίπτωση ενός σφουγγαρά από την Κάλυμνο.

Πηγή: tovima.gr