Καθημερινές Τουρκικές παραβάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο και κατασκοπεία στο Αιγαίο

Καθημερινές Τουρκικές παραβάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο και κατασκοπεία στο Αιγαίο

Οι παραβάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη και drones έχουν γίνει καθημερινότητα. Από τον Ιανουάριο του 2024, τα τουρκικά εναέρια μέσα λειτουργούν χωρίς να υποβάλλουν σχέδια πτήσης, κάνοντας παραβιάσεις. Το εξελιγμένο drone Aksungur, ή «ασπρογέρακας» στα ελληνικά, επανήλθε στις 13 Αυγούστου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, κατά τις ημέρες που η Αττική είχε πληγεί από φωτιές και οι ελληνικές δυνάμεις επικεντρώνονταν στο μέτωπο της καταπολέμησης των πλημμυρών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ οι τουρκικές στρατιωτικές πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά έχουν περιοριστεί, τα τουρκικά κατασκοπευτικά συνεχίζουν να πετούν σε μεγάλο ύψος, παρακολουθώντας πιθανώς τις εξελίξεις στο Αιγαίο και τα νησιά. Αν και το ΓΕΕΘΑ έχει εκδώσει ανακοινώσεις για αυτές τις παραβιάσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει μια συντονισμένη αντίδραση από την Αθήνα, αφού ούτε διαβήματα έχουν γίνει ούτε τα ΜΜΕ ασχολούνται εκτενώς με το ζήτημα.

Σύμφωνα με στοιχεία από «Το Βήμα», από την αρχή του έτους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2024, έχουν καταγραφεί 127 παραβάσεις του FIR Αθηνών, εκ των οποίων οι περισσότερες καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο (39), ενώ τον Αύγουστο οι παραβάσεις ανήλθαν σε 29. Συνολικά, 98 κατασκοπευτικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων drones και ελικοφόρων, έχουν πετάξει παράνομα στο FIR Αθηνών.

Το Πεντάγωνο υποψιάζεται ότι το Aksungur χρησιμοποιείται για αναγνώριση αμερικανικών Μ-117 σε Σάμο και Μυτιλήνη, καθώς και για παρακολούθηση της ροής των μεταναστών στο Αιγαίο. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά έχει αναπτύξει anti-drone συστήματα, τα οποία έχουν δοκιμαστεί καθώς λειτουργούν οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, αναμένονται και τα πρώτα γαλλικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Patroller, που θα παραληφθούν στο τέλος του 2024. Αυτά αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητες επιτήρησης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, προσφέροντας υψηλής ευκρίνειας εικόνα και δεδομένα βολής.

Πηγή: tovima.gr