Κοινή Δράση για τις Επιστροφές Μεταναστών Στη Σύνοδο Κορυφής των Ειδικών της ΕΕ

Κοινή Δράση για τις Επιστροφές Μεταναστών Στη Σύνοδο Κορυφής των Ειδικών της ΕΕ

Στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να ζητήσουν μια κοινή προσέγγιση στο μεταναστευτικό ζήτημα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις επιστροφές. Αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το πρώτο προσχέδιο που έχει διαρρεύσει, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επισημάνει την ανάγκη για αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να αυξηθούν και να επιταχυνθούν οι επιστροφές από την ΕΕ.

Δεκατέσσερα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, ζητούν ταχύτερες διαδικασίες επιστροφής μέσω εγγράφου τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απαιτούν να υπάρξει σαφής νομική βάση που να προσδιορίζει τις υποχρεώσεις των παράτυπων μεταναστών, καθώς και συνέπειες για όσους δεν συνεργάζονται.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, εκδόθηκαν εντολές για 96.115 πολίτες τρίτων χωρών να εγκαταλείψουν μια χώρα της ΕΕ, ενώ 25.285 άτομα επέστρεψαν σε τρίτες χώρες. Ωστόσο, παρατηρείται μείωση στις παραγγελίες αποχώρησης κατά 7% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ ο αριθμός επιστροφών σε τρίτες χώρες έχει μειωθεί κατά 3,9%. Ο μεγαλύτερος αριθμός εντολών αφορά τη Γαλλία (31.195), τη Γερμανία (12.885) και την Ελλάδα (6.555).

Το προσχέδιο συμπερασμάτων αναμένεται να επισημάνει τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αντιμετωπίσει την εργαλειοποίηση των μεταναστών και να εξετάσει νέες μεθόδους πρόληψης της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις «ασφαλείς και νόμιμες» οδούς ως βασικού παράγοντα για την τακτική μετανάστευση. Παράλληλα, οι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και να εκφράσουν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και αναμένονται πιθανές τροποποιήσεις στα προσχέδια συμπερασμάτων.

Πηγή: tovima.gr