Πρώτη Προσπάθεια Επανεκκίνησης του Ενδοκυπριακού Διαλόγου στο Κτίριο των Ηνωμένων Εθνών

Πρώτη Προσπάθεια Επανεκκίνησης του Ενδοκυπριακού Διαλόγου στο Κτίριο των Ηνωμένων Εθνών

Στη διάρκεια άτυπου δείπνου που πραγματοποιήθηκε στον 38ο όροφο του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Αυτή η συνάντηση, που έλαβε χώρα μετά την αποτυχία του Κραν Μοντανά, είχε ως κύριο στόχο την επανεκκίνηση του ενδοκυπριακού διαλόγου.

Οι δύο ηγέτες φαίνεται να συμφώνησαν κυρίως ότι διαφωνούν, με τον Χριστοδουλίδη να δηλώνει πως δεν άκουσε τίποτα καινούριο και ότι δεν αποκόμισε σοφία από τη συζήτηση. Παρά την άτυπη φύση του δείπνου, υπήρξαν κάποια συμπεράσματα, όπως η προοπτική για άτυπες συναντήσεις με τη συμμετοχή των εγγυητών δυνάμεων και νέες συναντήσεις για την αποδοχή νέων διελεύσεων.

Αξιοσημείωτη ήταν η στάση του Τατάρ, ο οποίος εμφανίστηκε προκλητικός και άκαμπτος πριν από τη συνάντηση, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για κυριαρχική ισότητα. Ωστόσο, η διάρκεια του δείπνου ήταν μικρή, με τις συζητήσεις να καταναλώνουν περισσότερο χρόνο σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, επικεντρωμένα στα οδοφράγματα.

Η Λευκωσία παρέμεινε στάσιμη σε αδιαπραγμάτευτα ζητήματα, όπως η εγγύηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η λειτουργικότητα του κράτους ως μέλος της ΕΕ. Αντίστοιχα, ο Τατάρ εξέφρασε τα “παράπονά” του για τον αποκλεισμό της τουρκοκυπριακής πλευράς από διεθνείς συναντήσεις.

Ο Γκουτέρες τόνισε την ανάγκη για κατανόηση και διάλογο, υπογραμμίζοντας τις διαφορετικές απόψεις των ηγετών, ενώ η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς εκφράστηκε με προτάσεις για απευθείας εμπόριο και πτήσεις. Στο τέλος, ο Τατάρ φάνηκε δυσαρεστημένος με την απεσταλμένη του ΟΗΕ, υποδεικνύοντας την πιθανότητα αλλαγών στις διευρυμένες επαφές της τ/κ πλευράς.

Πηγή: tovima.gr