Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και οι προκλήσεις του διαλόγου

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και οι προκλήσεις του διαλόγου

Οι προσδοκίες για τη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ήταν εξαρχής ρεαλιστικές και μετρημένες. Αν και κανείς δεν ανέμενε θεαματικές εξελίξεις, υπήρχε ευρύτερη συμφωνία για την αναγκαιότητα αυτής της συνάντησης. Λίγο πριν τις 11.30 το πρωί (τοπική ώρα), οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέφτασαν, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών και διπλωματικούς συμβούλους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ευχάριστο κλίμα φάνηκε σχεδόν αμέσως. Ένα αστείο σχετικά με τη γαλάζια γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών βοήθησε να ανοίξει η συζήτηση. Υπήρχαν όμως αμφιβολίες για το μήνυμα της γραβάτας, καθώς θα μπορούσε να σχετίζεται με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στη θάλασσα. Παρά τη θετική ατμόσφαιρα, οι αναθεωρητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας παραμένουν αμετάκλητες.

Η συνάντηση αποκάλυψε επίσης τις διαφορές σχετικά με το Κυπριακό, καθώς ο Ερντογάν συνεχίζει να προκρίνει τη διχοτόμηση σαν τη μόνη βιώσιμη λύση παρά την διεθνή αποδοκιμασία. Ο Μητσοτάκης, από την πλευρά του, έθεσε το ζήτημα της τριμερούς συνάντησης, αλλά δεν υπήρξε καμία σαφής απάντηση από τον Τούρκο ηγέτη.

Η σημασία της διατήρησης διαλόγου σε υψηλό επίπεδο ήταν μια από τις κεντρικές θεματικές της συζήτησης. Η πρόσφατη συνάντηση έρχεται μετά από προηγούμενη συννενόηση τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, όπου επιβεβαιώθηκε η βούληση για συνέχιση του θετικού κλίματος και αναγκαία συνεργασία.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών πρέπει να εξετάσουν πότε θα ανοίξουν σοβαρά τη συζήτηση αναφορικά με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.
Παρά τις μετρημένες προσδοκίες, η συνάντηση επικεντρώθηκε στο πώς να διατηρηθεί η ηρεμία στο Αιγαίο και οι καλές σχέσεις.

Η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι οι δύο χώρες μπορούν να πραγματοποιήσουν σταθερά βήματα προς μια καλή γειτονία μέσω ενίσχυσης του διαλόγου και τήρησης της Διακήρυξης των Αθηνών.

Η ομιλία του Ερντογάν στον ΟΗΕ ενίσχυσε την ανάγκη για σταθερότητα στην περιοχή, τονίζοντας τα νόμιμα δικαιώματα όλων των πλευρών στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η συνάντηση, αν και δεν είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, υπογράμμισε την επιθυμία να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Πηγή: tovima.gr