Διευκρινίσεις για τις κατηγορίες των φορολογούμενων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων, αλλά και για όσους μειώνεται το «πέναλτι» αν δεν συγκεντρώσουν το προβλεπόμενο όριο ( 30% επί του εισοδήματός τους) παρέχει με  απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών.

Με την απόφαση εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογούμενους σε ό,τι αφορά το μέτρο των ηλεκτρονικών δαπανών καθώς η πανδημία και οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα μείωσαν τα εισοδήματα και έκαναν δυσκολότερη τη συγκέντρωσή των e-αποδείξεων.

Από την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων απαλλάσσονται:

  • Πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες
  • Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή
  •  Ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη
  • Εργαζόμενοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων με μειωμένα ενοίκια
  • Φορολογούμενοι άνω των 60 ετών

Μείωση πέναλτι για όσους δε συγκεντρώσουν το 30%

Την ίδια ώρα, μειωμένο πέναλτι θα κληθούν να πληρώσουν όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσου το 30%.

Συγκεκριμένα, όσοι συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις που αντιστιχούν κάτω από το 20% επί του εισοδήματός τους, θα έχουν πέναλτι 22%, ενώ όσοι έχουν συγκεντρώσει από 20% έως 30%, χωρίς ωστόσο να έχουν πιάσει το στόχο, θα έχουν πέναλτι 11%.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ, κανονικά θα έπρεπε να συγκεντρώσει ηλεκτρονικές αποδείξεις ύψους 6.000 ευρώ.

Έστω ότι οι δηλωθείσες δαπάνες του με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχονται 5.000 ευρώ. Για τα 1.000 € που δεν έχει καλύψει θα έχει πέναλτι 1.000 x 11%=110 ευρώ.

Πηγή: patrastimes.gr