Ένα δικαστικό και οικονομικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες, έπειτα από τη σύλληψη του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Μπένι Στέινμετζ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», βάσει Ερυθράς Αγγελίας της Interpol.

Ο Ισραηλινός κροίσος, ο οποίος απασχόλησε τα ΜΜΕ λόγω της έντονης σύγκρουσης που έχει με τον επενδυτή Τζορτζ Σόρος, βρίσκεται υπό περιορισμό στην Ελλάδα από τις 24 Νοεμβρίου, βάσει του διωκτικού εγγράφου, το οποίο εκδόθηκε έπειτα από την καταδίκη του από το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για υπόθεση που αφορά απάτη με ακίνητα. Μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα «Globes», ο δικηγόρος του επιχειρηματία -η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 4,1 δισ. δολάρια- επιβεβαίωσε τη σύλληψη: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο κ. Στέινμετζ συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αθήνας λόγω σοβαρής παραβίασης στη μεταφορά πληροφοριών. Χειριζόμαστε την υπόθεση και πιστεύουμε ότι ο κ. Στέινμετζ θα επιστρέψει γρήγορα στο σπίτι και την εργασία του».

Η υπόθεση περιπλέκεται, καθώς το ένταλμα της Interpol ακυρώθηκε στις 29 Οκτωβρίου, με την εποπτική Αρχή της υπηρεσίας να δίνει εντολή για διαγραφή του σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η διαδικασία που διεξάγεται σε βάρος του επιχειρηματία είναι σοβαρά πλημμελής. Ο ίδιος βρίσκεται στη χώρα μας και μετακινείται ελεύθερα, με τον περιοριστικό όρο να μη βγει από την Ελλάδα έως ότου ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Τα ΜΜΕ αποδίδουν στον Στέινμετζ τον άτυπο τίτλο του «βασιλιά των διαμαντιών», καθώς τη δεκαετία του ’90 ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής διαμαντιών από την Ανγκόλα, αλλά στη συνέχεια ασχολήθηκε με πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μεταλλεύματα, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του ένα δίκτυο εταιριών που δραστηριοποιούνται σε δεκάδες χώρες.

Από την ενασχόλησή του με τα ορυχεία της Γουινέας, μπήκε στο στόχαστρο διωκτικών Αρχών των ΗΠΑ, Ελβετίας, Γουινέας και Ισραήλ. Έτσι συνελήφθη δύο φορές, τον Δεκέμβριο του 2016, οπότε τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για έναν μήνα, αλλά και τον Αύγουστο του 2017.

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: espressonews.gr