Σαρωτικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα για τα σεξουαλικά εγκλήματα φέρνει το «τσουνάμι» καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση, με ορισμό ειδικού εισαγγελέα αλλά και αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών. Η καταγγελία της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου από τη μία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και από την άλλη συνέτεινε ώστε να αντιληφθούν άπαντες όχι μόνο το μέγεθος του φαινομένου, αλλά και το ανεπαρκές πλαίσιο για την αντιμετώπιση εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Η αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του ποινικού κώδικα, έπειτα από πρόσφατη επικοινωνία του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα με τον πρόεδρό της, καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, έχει θέσει στο μικροσκόπιό της τις ρυθμίσεις επί του πεδίου των σχετικών εγκλημάτων. Σύντομα, ενδεχομένως και πριν από τις συνολικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα, οι οποίες προγραμματίζονται για τον Ιούνιο, αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της στον υπουργό, ώστε αυτές να λάβουν τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης και να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η Realnews, οι σκέψεις της επιτροπής και του υπουργείου για νομοθετικές αλλαγές κινούνται σε πέντε άξονες, με τον ορισμό ειδικού εισαγγελέα και το ζήτημα της παραγραφής για εγκλήματα ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων να βρίσκονται στην προμετωπίδα.

Η σκέψη που προκρίνεται είναι πως στα μεγάλα πρωτοδικεία της χώρας θα πρέπει είτε να συσταθεί θέση είτε να οριστεί ειδικός εισαγγελέας, ο οποίος θα επιφορτιστεί με τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων εγκλημάτων. Παράλληλα, μείζον ζήτημα φαίνεται να προκύπτει και με την παραγραφή, με την επιτροπή να μελετά την επαναφορά της παλαιάς ρύθμισης. Ειδικότερα, η τροποποίηση του ποινικού κώδικα πριν από τις εκλογές του 2019 κατήργησε την αναστολή της παραγραφής για τα πλημμεληματικού χαρακτήρα σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων μέχρι την ενηλικίωση του θύματος. Η ρύθμιση αυτή φαίνεται πως συντελεί στη συγκάλυψη τέτοιων αδικημάτων. Κι αυτό γιατί αν κάποιο ανήλικο θύμα αποφάσιζε να καταγγείλει το γεγονός όταν ενηλικιωνόταν, ερχόταν αντιμέτωπο με την παραγραφή λόγω της παρέλευσης της σχετικής προθεσμίας. Υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου μιλούν για «λάθος», το οποίο αναμένεται να διορθωθεί άμεσα με την επαναφορά αναστολής της παραγραφής των συγκεκριμένων εγκλημάτων μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, τόσο για τα κακουργήματα,όσο και για τα πλημμελήματα, κάτι που δεν προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας.

Τη βούληση της πολιτείας για τη γενικότερη ρύθμιση του πλαισίου γύρω από τα σεξουαλικά εγκλήματα και όχι μόνο για την αυστηροποίηση των ποινών επιβεβαιώνει με δήλωσή του στη Realnews και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. «Είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις, τις οποίες θα μας υποδείξει η επιτροπή παρακολούθησης του ποινικού κώδικα. Ξεκάθαρος στόχος των νέων ρυθμίσεων που επεξεργάζεται η επιτροπή είναι να λειτουργήσουν ως ένα επιπλέον κίνητρο για να σπάσει ο κύκλος της σιωπής και τέτοιου είδους εγκλήματα να μη μένουν στο σκοτάδι», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα στήριξης της πολιτείας στα θύματα.

Πηγή: patrastimes.gr