Το φετινό βραβείο «Unicef Photo of the Year 2020» ανήκει σε έναν Έλληνα και συγκεκριμένα στον φωτογράφο Άγγελο Τζωρτζίνη.

«Ήταν μια καταστροφή μέσα στην καταστροφή. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 ο καταυλισμός προσφύγων στη Μόρια στο ελληνικό νησί Λέσβος κάηκε ολοσχερώς αφήνοντας 13.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 4.000 παιδιά, χωρίς στέγη. Είχαν φύγει από τον πόλεμο στη Συρία, τη βία στο Αφγανιστάν, τον φόβο στο Ιράκ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το κείμενο της Unicef που συνοδεύει τη φωτογραφία.

«Ανάμεσα στις πολλές φωτογραφίες αυτής της κόλασης, οι πιο εντυπωσιακές εικόνες των βασάνων των παιδιών τραβήχτηκαν από τον έλληνα φωτογράφο Άγγελο Τζωρτζίνη. Εικόνες παιδιών με μάσκες, που περπατούσαν χέρι χέρι μέσα από τα σύννεφα καπνού. Εικόνες από τις στιγμές σοκ και κατάρρευσης, φρίκης και κλάματος. […]

77

Το θάρρος ενός νεαρού αγοριού που σώζει ένα μικρότερο. Τα μάτια του νεαρού σωτήρα γεμάτα ελπίδα ότι μια άλλη, καλύτερη ζωή μπορεί να έρθει», αναφέρει η Unicef Germany.

Ο ίδιος ο φωτογράφος σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι τον τιμά το βραβείο. «Τα παιδιά είναι το μέλλον και εμείς είμαστε υπεύθυνοι γι αυτά», έγραψε.

Πηγή: patrastimes.gr