Εν μέσω αισιοδοξίας για τη διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, η τουρκική λίρα σημείωνε σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Η ισοτιμία της λίρας αυξήθηκε 1,1% κοντά στο υψηλό επίπεδο εξαμήνου και σημειώνει καλύτερη επίδοση από τα περισσότερα άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών φέτος μετά τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τις σφιχτές νομισματικές συνθήκες μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό. To τουρκικό νόμισμα έχει ενισχυθεί πάνω από 3% μετά τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας την περασμένη Πέμπτη, αν και παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με τα επανειλημμένα αιτήματα του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μείωση των επιτοκίων.

Χθεσινά στοιχεία, τα οποία επικαλείται το ΑΜΠΕ, έδειξαν ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη του τουρκικού μεταποιητικού τομέα. «Και εμείς θεωρούμε ότι ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιδιώξει πιο ολοκληρωμένα τον στόχο για τον πληθωρισμό αυτή τη φορά – η διαφορά μας είναι ότι είμαστε πιο επιφυλακτικοί για το πόσο καιρό ο πρόεδρος θα το υπομείνει» ανέφερε σε σημείωμά του αναλυτής της Commerzbank.

Τα περισσότερα άλλα νομίσματα (των αναδυόμενων αγορών) στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική ενισχύθηκαν, με το νοτιοαφρικανικό ραντ να ανατιμάται 0,9%, ενώ οι επενδυτές ανέμεναν τις διαπραγματεύσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο δείκτης της MSCI για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών αυξήθηκε 1,3% λόγω της μεγάλης ανόδου των χρηματιστηρίων της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, ενώ το τουρκικό χρηματιστήριο σημείωνε τα υψηλότερα κέρδη στην περιοχή EMEA (Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής).

Πηγή: patrastimes.gr