Απαράδεκτη, αδιάλλακτη και αρνητική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για μη άρση των εγγυήσεων και μη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Κληθείς σήμερα να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για μη άρση των εγγυήσεων και μη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, προαναγγέλλοντας ένα θερμό καλοκαίρι και αλλαγή πολιτικής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν νομίζω να είναι νέα θέση της Τουρκίας. Ήταν θέση διαχρονική της Τουρκίας. Για πρώτη φορά ετέθη στην άτυπη πενταμερή το θέμα των δύο κρατών».

Πρόσθεσε πως «αυτή η κίνηση δεν είναι παρά μια κίνηση στο κενό, αφού δεν γίνεται αποδεκτή από κανένα κράτος της διεθνούς κοινότητας, από κανένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Το αντίθετο, ανέφερε και σημείωσε πως «είναι κάτι που αν ποτέ γινόταν αποδεκτό, θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας με συνέπειες σε πολλαπλάσιες, από ό,τι υπολογίζουμε, χώρες».

Θεωρώ συνέχισε «απαράδεκτη, αδιάλλακτη και αρνητική τη θέση του Προέδρου της Τουρκίας που δεν θα μας επιτρέψει να είμαστε θετικοί σε αυτά που επεδίωκαν ή επιδιώκουν να πάρουν από την Ευρώπη».

Ερωτηθείς για την κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου – Γαλλίας που διεξάγεται σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι καλά γνωστή η στενή συνεργασία που αναπτύσσουμε με τη Γαλλία και όχι μόνο. Η εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας διακρίνεται από μια πολυδιάστατη συνεπή πολιτική η οποία έχει αναδείξει τριμερείς, πολυμερείς συνεργασίες, έχει αναδείξει την Κύπρο ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης, ένα στοιχείο που διασφαλίζει την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συνεπώς, συνέχισε «δεν έχω παρά να χαιρετίσω ανάλογες κοινές ασκήσεις με χώρες όπως η Γαλλία και όχι μόνο, είτε λέγεται Αμερική είτε Ισραήλ είτε άλλες χώρες. Αυτό που έχει σημασία είναι η μικρή μας πατρίδα να διαδραματίζει τον ρόλο που της ανήκει, ρόλο σταθερότητας για την ειρήνη, ρόλο συνεργασίας για τους γείτονες χωρίς διακρίσεις, και όχι μόνο».

Ερωτηθείς κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία σε σχέση με την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε πως «προβαίνουμε ήδη σε διαβήματα, χωρίς δημοσιότητα, για να δούμε πώς μπορεί να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός».

Αφού σημείωσε πως «είναι γνωστές οι θέσεις μας πως υποστηρίζουμε ότι οι επιθέσεις κατά αμάχων θα προκαλέσουν αντεπιθέσεις κατά αμάχων» πρόσθεσε πως «αυτό είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη. Είναι σαφής η θέση μας ότι εναντιωνόμαστε σε οποιεσδήποτε της οποιασδήποτε τρομοκρατικής οργάνωσης».

Πηγή: patrastimes.gr