Αυτή την ώρα που συνεχίζονται να μαίνονται οι πυρκαγιές, ύψιστης σημασίας είναι να διατεθούν όλες οι δυνάμεις και τα μέσα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ζωής του λαού και του βιος του  στις περιοχές  που πλήττονται”, σημειώνει στην ακόλουθη αν ακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, προσθέτοντας:

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πυροπαθείς κατοίκους των κατεστραμμένων  περιοχών από τις πυρκαγιές που ακόμα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Τους καλούμε να βρουν το κουράγιο και να σηκώσουν ανάστημα, είμαστε δίπλα τους σε ότι χρειαστεί. Μαζί τους θα παλέψουμε όλοι οι εργαζόμενοι της Πάτρας, ώστε η δίκαιη αγανάκτηση και οργή που υπάρχει σε όλους μας να γίνει δύναμη διεκδίκησης και αγώνα, να γίνει όπλο στα χέρια μας.

Φτάνει πια η υποκρισία της κυβέρνηση της ΝΔ. Κανένας να μη δείξει εμπιστοσύνη στα «μεγάλα λόγια» και τις «φτηνές δικαιολογίες» του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Από συγνώμες χορτάσαμε! Και όλα αυτά αφού άφησαν απροστάτευτο, μόνο του το λαό και τους εργαζόμενους να παλεύουν με την πύρινη κόλαση για να σώσουν τα σπίτια τους και τις καλλιέργειές τους μαζί με τους λιγοστούς πυροσβέστες που με αυτοθυσία πάλευαν παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε τεχνικά μέσα, εξοπλισμό και προσωπικό.

Οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών και οι τεράστιες καταστροφές δείχνουν με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όλες οι προηγούμενες δεν πήραν κανένα μέτρο πρόληψης αλλά και ενίσχυσης όλων των υποδομών που έχουν να κάνουν με την κατάσβεση της φωτιάς, ίσα – ίσα μείωσαν σημαντικά τον προϋπολογισμό για τη δασοπυρόσβεση. Και όλα αυτά γιατί σήμερα οι προτεραιότητες του αστικού κράτους καθορίζονται από το πως θα μοιραστούν τα πακέτα των δισεκατομμυρίων στους μεγαλοεπιχειρηματίες για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη». Πως θα γίνουν δηλαδή, «μπίζνες» στα βουνά και τα δάση για να αυξάνουν τα κέρδη τους ορισμένοι. Αυτές τις μέρες λοιπόν, οι ανάγκες μας, οι ανάγκες των πολλών, η ασφάλεια της ζωής τους, των κόπων μιας ζωής θυσιάζονται σε αυτό το σκοπό.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Πάτρας, τα σωματεία και τους άλλους μαζικούς φορείς, τον Πατραϊκό λαό να δείξουν την μέγιστη δυνατή επιφυλακή και ετοιμότητα, με αίσθημα ευθύνης να συμβάλει ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες στον δασικό μας πλούτο, σε αγροτικές εκτάσεις και κατοικίες. Να συγκροτήσουν άμεσα ομάδες πυροπροστασίας, αλλά και επιτροπές αγώνα καθώς η συμβολή όλων μας στις λιγοστές δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν νυχθημερόν άνιση μάχη με τις φλόγες μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, μαζί με τις ομάδες πυροπροστασίας και πυρόσβεσης που έχει συγκροτήσει με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων από σωματεία, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στις μεγάλες φωτιές σε Σούλι και Ελεκίστρα, αλλά και στη Ζήρια και το Λαμπίρη, όπου ρίχτηκαν στη μάχη, μέρα και νύχτα. Συνεχίζουν όλες αυτές τις μέρες να περιπολούν σε δάση, άλση και κρίσιμα σημεία της πόλης μας, είναι εξοπλισμένοι και σε πλήρη ετοιμότητα για άμεση βοήθεια και στήριξη όπου χρειαστεί, για άμεση κινητοποίηση δυνάμεων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Χωρίς καμιά καθυστέρηση να παρθούν άμεσα μέτρα, να διατεθούν όλα τα μέσα και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες στην μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
  • Να παρθούν μέτρα για την αποφυγή νέων πυρκαγιών σε δασικές περιοχές με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για την επιτήρηση των δασικών εκτάσεων, να ενισχυθούν όλα τα αναγκαία μέσα για άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
  • Να γίνει άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών με αποζημίωση στο 100% των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών που έχασαν το σπίτι τους, τις καλλιέργειές τους, τα ζώα τους και για όσο διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις των καταστροφών.
  • Την εξασφάλιση κατοικίας, των πρώτων άμεσων αναγκών, την αποκατάσταση των υποδομών, την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στα χωριά τους και στα σπίτια τους των πληγέντων, την άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων, την οικονομική στήριξη όλων των οικογενειών, των αγροτών και επαγγελματιών, όσων έχασαν τις δουλειές τους. Αυτό απαιτεί άμεσες προσλήψεις σε Δήμους και Περιφέρειες καθώς οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε κρίσιμες υπηρεσίες και εξειδικευμένα συνεργεία.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της πόλης μας, τα σωματεία αλλά και τους άλλους μαζικούς φορείς να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πυρόπληκτους.

Το εργατικό Κέντρο Πάτρας, προχωρά σε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης (νερά, κράκερς, μπάρες δημητριακών, κρουασάν, μπισκότα, ρύζι, μακαρόνια, κονσέρβες, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτικά κλπ.), είναι σε συνεννόηση με σωματεία και άλλους φορείς στις πυρόπληκτες περιοχές ώστε να φτάσουν και να μοιραστούν γρήγορα, όλα αυτά που θα συγκεντρωθούν.

Η συλλογή θα γίνεται καθημερινά τις πρωινές ώρες (8:30 π.μ. – 1:30 μ.μ.) στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (Κολοκοτρώνη 20), στον 1ο όροφο.”

Πηγή: patrastimes.gr