Με προγραμματισμένο ραντεβού και φορώντας μάσκα θα μπορούν να προσέρχονται οι ενδιαφερόμενοι στην Εκδήλωση Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προσφοράς για δωρεά αίματος και μυελού των οστών, την οποία συνδιοργανώνουν 14 φορείς της Θεσσαλονίκη, στις 21 Νοεμβρίου (9:00 -14:00), στο κεντρικό κτίριο της ΧΑΝΘ, με τη συνδρομή του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ.

Οι εθελοντές αιμοδότες και οι υποψήφιοι δότες μυελού μπορούν να κλείσουν ραντεβού, τηλεφωνώντας στο 231 6001000, εσωτ. 0884 & 0894 ή στέλνοντας μήνυμα στο e-mail: [email protected] είτε δηλώνοντας συμμετοχή https://tinyurl.com/yxlhsmfy.

Λόγω της πανδημίας Covid -19, οι αιμοδότες και δότες μυελού των οστών δεν θα πρέπει να έχουν έρθει σε επαφή με θετικό επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την ημερομηνία αιμοδοσίας, και να μην έχουν συμπτώματα του ιού, όπως βήχα, πυρετό, πονόλαιμο. Οι εθελοντές αιμοδότες που επιθυμούν, μπορούν να εγγραφούν και ως δότες αιμοποιητικών κυττάρων, (σιέλου) σε συντονιστές μεταμοσχεύσεων του ΑΧΕΠΑ. Καθώς, όμως, τα μέτρα για τη δημόσια υγεία έχουν αυστηροποιηθεί σημαντικά, αποφεύγεται η λήψη στοματικού επιχρίσματος με στυλεούς. Επιτρέπεται μόνο αιμοληψία, αν ο εθελοντής αιμοδότης επιθυμεί να εγγραφεί και ως δότης αιμοποιητικών κυττάρων.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικού εθελοντισμού της Χ.Α.Ν.Θ. λειτουργεί το Δίκτυο Εθελοντών Αιμοδοτών. Πρόκειται για μια βάση δεδομένων που ενεργοποιείται και εμπλουτίζεται με την εθελοντική προσφορά αίματος, όταν υπάρχει ανάγκη. Η φετινή εθελοντική αιμοδοσία είναι αφιερωμένη στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Πηγή Ζωής», που προσφέρει αίμα σε ανθρώπους που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» θα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους και θα καταγράφουν τους εθελοντές αιμοδότες που θέλουν να γίνουν και εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Παράλληλα, μια Έκθεση Ζωγραφικής με τίτλο «Πρόσωπα, αλυσίδα ζωής» θα φιλοξενηθεί στο Φουαγιέ του Κεντρικού Κτηρίου Χ.Α.Ν.Θ. συμβολίζοντας την αξία του ανθρώπου ως λήπτης και δότης αλληλεγγύης, ένα αναγκαίο δίπολο ρόλων του ανθρώπου στην καθημερινή του ζωή.

Την Εθελοντική Αιμοδοσία συνδιοργανώνουν οι κοινωνικοί φορείς: Χ.Α.Ν.Θ., Πηγή Ζωής, Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών, Αχτίδα, ΠΑΣΓ Καλλιπάτειρα (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), Θερμαΐδες, Σύλλογος Φίλων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Αγροτική Παιδική Φωλιά ΒΕ, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Γυναίκες Χωρίς Σύνορα, Εταιρεία Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών – Κέντρο UNESCO, Bloode, Συζωή, ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Θεσσαλονίκης, Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Καλαμαριάς και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Πηγή: patrastimes.gr