Ενα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση με την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του φέρνει το έργο της βελτίωσης των υποδομών του νέου αεροδρομίου της Πάρου, η έγκριση της ένταξης του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Πλέον εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση του έργου, ύψους πλέον των 43 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο βάσει του σχεδιασμού θα έχει αποπερατωθεί στο τέλος του 2023.

Το έργο περιλαμβάνει τρία υπο-έργα:

1. Δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για τις αεροναυτικές υπηρεσίες, δηλ.

Νέο κτίριο αεροσταθμού (terminal) στεγασμένης έκτασης 12 χιλ. τ.μ., στον οποίο περιλαμβάνεται και σύστημα διαχείρισης αποσκευών, σύστημα οπτικών αναγγελιών πτήσεων, τεχνολογία κοινής χρήσης CUTE σε κάθε σημείο των επιβατικών διαδικασιών και το σύνολο του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού.

  • Φυλάκια ασφαλείας
  • Μόνιμη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων

2. Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και δημιουργία οδικού δικτύου μέσα στο χώρο του αεροδρομίου

  • Επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών
  • Επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης
  • Νέος πύργος ελέγχου και κατασκευή πυροσβεστικού σταθμού

3. Δημιουργία καταστημάτων αφορολόγητων ειδών, εστιατορίων, γραφείων και χώρων στάθμευσης, προς εμπορική εκμετάλλευση.

Στο έργο εντάσσονται και παράλληλες εργασίες και συγκεκριμένα αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, και έργα στα δίκτυα των οργανισμών κοινής ωφελείας.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η προκήρυξη του έργου από τη Διεύθυνση Υποδομών Αεροδρομίων του υπουργείου Υποδομών ώστε στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού να ξεκινήσουν οι εργασίες με ορίζοντα αποπεράτωσης το τέλος του 2023.

Με το έργο αυτό το αεροδρόμιο της Πάρου ανεβαίνει σημαντικά στην παγκόσμια κατάταξη των αερολιμένων, ενώ καθίσταται εθνικής σημασίας για τη χώρα μας, αποτελώντας μοναδικό συγκοινωνιακό κόμβο στην καρδιά των Κυκλάδων.

Η ίδια η Πάρος – όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Πάρου – αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο ως τουριστικός προορισμός, αφού θα μπορεί πλέον να προσελκύσει περισσότερες αεροπορικές εταιρίες και συχνότερες πτήσεις, παρέχοντας σε χιλιάδες επισκέπτες μια αναβαθμισμένη επιβατική εμπειρία.

Στα οφέλη από το νέο αεροδρόμιο συγκαταλέγονται η αύξηση της απασχόλησης με τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν τόσο κατά την εκτέλεση των έργων, όσο και κατά τη λειτουργία του αεροδρομίου, η αύξηση της αξίας της γης και των περιουσιών και η προσέλκυση νέων επενδύσεων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας της ιδιαίτερης τοπικής φυσιογνωμίας. Κυρίως όμως, η εξυπηρέτηση των πολιτών της Πάρου, οι οποίοι πλέον αποκτούν αμεσότερη πρόσβαση στην ηπειρωτική χώρα, σε υπηρεσίες υγείας και άλλες κεντρικές υπηρεσίες.

«Η πλήρης λειτουργία του αεροδρομίου αποτελούσε βασικό πυλώνα του προεκλογικού μας προγράμματος για αυτό από την επομένη κιόλας των εγκαινίων του Νέου Αεροδρομίου Πάρου θέσαμε ως στόχο τη χρηματοδότηση του έργου και τη δρομολόγηση των εργασιών, καταβάλλοντας προς αυτή την κατεύθυνση όλες μας τις δυνάμεις» τόνισε ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος προσθέτοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία της Πάρου προς το καλύτερο.

Πηγή: patrastimes.gr