Η Φωτεινή Μπαξεβάνη σε συνέντευξή της αναφέρθηκε στον εγκλεισμό που ζήσαμε λόγω κορονοϊού αλλά και στις καταγγελίες στον καλλιτεχνικό και μη χώρο.

Τι μάθημα σας έδωσε η πανδημία του κορονοϊού;

Ό,τι πρέπει να μάθουμε να εκτιμούμε το δώρο της ζωής. Πόσοι χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στον πλανήτη από την πανδημία και πόσοι θα «φύγουν», άραγε, ακόμα; Η συνειδητοποίηση ότι τα απλά πράγματα, τα καθημερινά, φέρνουν την ευτυχία, όπως η συνάντηση με τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας και η αγάπη. Η Κυρά της Ρω ζούσε σε μια νησίδα χωρίς νερό και ρεύμα, χωρίς πολλά υλικά αγαθά και πράγματα και ήταν χαρούμενη. Προχωρούσε τη ζωή με γέλιο. Δεν γίνεται εμείς από όλη αυτή τη δοκιμασία της πανδημίας να μη βγούμε πιο δυνατοί, έστω και αν διαλυθήκαμε ψυχολογικά. Αυτή η πανδημία ήταν πρωτόγνωρη, μας γέμισε φόβο, αλλά κάναμε και ένα restart στο μέσα μας. Είδαμε ποιοι πραγματικά μάς έλειψαν, ποιοι είναι αυτοί που θέλουμε να αγκαλιάσουμε. Είδαμε τις πραγματικές μας ανάγκες. Πιστεύω ότι θα βγούμε καλύτεροι μέσα από όλη αυτή την περιπέτεια.

Θα βγούμε καλύτεροι; Γιατί πολλά είναι τα άσχημα που ακούμε τελευταία στις ειδήσεις. Δεν ξέρω αν ο μακροχρόνιος εγκλεισμός έφερε βία και διάφορα ψυχολογικά προβλήματα…

Το άσχημο είναι ότι οι ειδήσεις ασχολούνται μόνο με τα δυσάρεστα νέα, σαν το κακό να πουλάει περισσότερο από το καλό. Σίγουρα υπάρχει πολύ θυμός, και αυτό το βλέπουμε και στον δρόμο. Ο κόσμος οδηγεί πολύ νευρικά και είναι έτοιμος για τσακωμό. Διαφαίνεται στους οδηγούς ένας εκνευρισμός, μια άσχημη συμπεριφορά. Στον έναν χρόνο της καραντίνας μείναμε χωρίς πολιτισμό. Αφήσαμε την ψυχή μας πεινασμένη. Χωρίς τροφή. Και τώρα αυτή ξεσπά. Ο κόσμος πρέπει να εμψυχωθεί θετικά. Να πάει στη φύση, να ηρεμήσει, να μην αποκοπεί από το βουνό, τη θάλασσα, από την εξοχή. Το καλοκαίρι θα είναι μια γερή ανάσα ξεγνοιασιάς!

Κάθαρση και στον χώρο του θεάτρου από τα φαινόμενα ψυχολογικής, σωματικής και λεκτικής βίας. Στόματα άνοιξαν…

Το θέμα έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, δεν θέλω να μπω στη διαδικασία ενός λαϊκού δικαστηρίου, ανθρωποφαγικού. Αυτό είναι εύκολο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Δεν μου αρέσουν τα γρήγορα συμπεράσματα και οι ταμπέλες, αν δεν έχω προσωπική εμπειρία, αν και δεν υποτιμώ εκείνους που μίλησαν και είπαν τη δική τους άποψη. Αλλά έχω την υπομονή να περιμένω. Η υπομονή είναι αρετή. Από την υποψία στη βεβαιότητα. Πάντως, στη ζωή μας όλοι μπορεί να γίνουμε και θύτες και θύματα. Η μάχη με το κακό είναι αέναη. Το θέμα είναι να μπορούμε να καλλιεργούμε πάντα το φως και όχι το σκοτάδι μέσα μας. Να μην παρασυρόμαστε από τον κακό μας εαυτό. Να καλλιεργούμε την εγκράτεια. Να ανακόψουμε την ταχύτητα του κακού, να αλλάξουμε λωρίδα και να φύγουμε από την πίκρα, να πάμε στη χαρά. Οι ηθοποιοί έχουμε αυτές τις ευαίσθητες κεραίες.

Συνέντευξη στο περιοδικό Enjoy

Πηγή: espressonews.gr