Οι πλατείες παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα στη «μάχη» για τον περιορισμό του κορωνοϊού με το protothema.gr να καταγράφει εικόνες συνωστισμού στην πλατεία Βικτωρίας, την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα αλλά κα την πλατεία στο Μοναστηράκι.

Στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, σε μια περιοχή που από τα rapid test καταγράφηκαν την Κυριακή 20 κρούσματα κορωνοϊού, μετανάστες είναι ξαπλωμένοι στα παγκάκια, γυναίκες με τα μωρά στα καρότσια κόβουν βόλτες γύρω από την εκκλησία ενώ κάποιοι άλλοι κάθονται στο συντριβάνι της πλατείας και μάλιστα, οι περισσότεροι χωρίς να φορούν τις μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις.

Παρόμοιες εικόνες και στην πλατεία Βικτωρίας με γυναίκες με μωρά στα χέρια να ξαπλώνουν πανω στα στρώματα που έχουν τοποθετήσει στην πλατεία για να κοιμηθούν και μικρά παιδιά να παίζουν ενώ δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας για τον κορωνοϊό.

Το βράδυ της Κυριακής «αναστέναξε» από κόσμο και η πλατεία στο Μοναστηράκι. Μάλιστα, η παρουσία της αστυνομίας γύρω από την πλατεία ήταν έντονη χθες το βράδυ με τους αστυνομικούς να κάνουν περιπολίες επιβλέποντας τον κόσμο για το αν εφαρμόζουν τα μέτρα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο, το πρωί της Δευτέρας, για υπεράνθρωπη προσπάθεια της αστυνομίας να εφαρμοστούν τα μέτρα με ήπιο τρόπο.

«Αυτό που μπορεί να κάνει ένας αστυνομικός είναι να κόψει πρόστιμα. Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα πια η ευθύνη του καθενός. Αυτή τη στιγμή περνάμε μια δοκιμασία» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαινοντας ότι «το πρόβλημα είναι στις πλατείες. Συσσωρεύονται μαζικά σε πλατείες».

Έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, απηύθυνε ο λοιμωξιολόγος και μελος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας, Μάριος Λαζανάς, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε συναυλίες, σε πλατείες, καφενεία ή λαθραίες συγκεντρώσεις μπορεί να είναι εστία υπερμετάδοσης.

Η φράση «η Αθήνα δεν πάει καλά», που είπε την περασμένη Τετάρτη έξω από το γηροκομείο «Αττική» στον Αγιο Παντελεήμονα Αθήνας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με αφορμή τους δεκάδες ηλικιωμένους που είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό, αποτυπώνει ό,τι εκτυλίσσεται στο λεκανοπέδιο με ευθύνη όλων.

Το πλέγμα των μέτρων δεν μοιάζει σταθερό και συνεκτικό. Αντίθετα, ξεχειλώνει και μαζεύεται από τα επιστημονικά ή τα κυβερνητικά στελέχη στις δημόσιες εμφανίσεις τους – με τα τελευταία να δηλώνουν ετοιμότητα για την εφαρμογή των μέτρων, αλλά να χωλαίνουν στον έλεγχο για την τήρησή τους.

Για τις επόμενες επτά ημέρες, πάντως, η Αττική θα βρίσκεται στα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν από τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή θα ισχύουν: η αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών από 12 τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί, η αναστολή συναυλιών και λειτουργίας χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, καθώς και θερινών θεάτρων, ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις, αυστηροί κανόνες στις λαϊκές αγορές και χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους εργασίας και σε ανοιχτούς χώρους με συγχρωτισμό.

Η μάχη για τον έλεγχο της κυκλοφορίας του κορωνοϊού είναι επίπονη. Αποτυπώθηκε άλλωστε με τον πιο σκληρό τρόπο στα επιδημιολογικά δεδομένα με τα οποία έγινε το πέρασμα από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο. Είναι ενδεικτικό ότι τα μισά θετικά κρούσματα του Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν στην Αττική: από το σύνολο των 8.158 κρουσμάτων που καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα, τα 4.221 εντοπίστηκαν στην Αττική, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 52% των συνολικών μολύνσεων, δηλαδή ένα στα δύο κρούσματα.

Βαρύς είναι και ο απολογισμός των θυμάτων: τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 125 θάνατοι, περίπου το 1/3 του συνόλου των θυμάτων από την αρχή της επιδημίας, τον περασμένο Φεβρουάριο. Στα νοσοκομεία εισάγονταν κάθε μέρα 60-80 ασθενείς με σοβαρή μορφή της λοίμωξης COVID-19 και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οι διασωληνωμένοι αυξάνονταν σταθερά. Την περασμένη Πέμπτη, μάλιστα, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 89, πλησιάζοντας το μαύρο ρεκόρ της 5ης Απριλίου όταν οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 93. Ευτυχώς το ρεκόρ του περασμένου Απριλίου δεν καταρρίφθηκε τις δύσκολες ημέρες της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτό δεν θα συμβεί το επόμενο διάστημα.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαμηνύει ότι το σύστημα υγείας έχει ανθεκτικότητα στην ισχυρή πίεση που δέχεται από την επιδημία και υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων δομών με νέες κλίνες ΜΕΘ, αξιοποιώντας δωρεές και παραχωρώντας κλίνες από τις γενικές ΜΕΘ σε ΜΕΘ για COVID-19.

Σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ, κατασκευάζονται με ταχύ ρυθμό, όμως ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις θεωρείται δύσκολο να είναι διαθέσιμες ως το τέλος του έτους. Ακόμη και αν ολοκληρωθούν οι υποδομές, δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων και η εκπαίδευση του προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τις υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας αυτές είναι 274 σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 126 στην Αττική. Από τις συνολικές κλίνες, την περασμένη Παρασκευή ήταν κατειλημμένες οι 85 με διασωληνωμένους. Από τις 126 κλίνες ΜΕΘ για COVID-19 της Αττικής ήταν κατειλημμένες περί τις 65. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη η κατάσταση και ότι μπορεί αίφνης να ανατραπεί απειλώντας την αντοχή και την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας.

Πηγή: patrastimes.gr