Ο πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ροντρίγκο Ράτο, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο διαφόρων σκανδάλων, κατηγορείται πλέον και για φοροδιαφυγή από τις ισπανικές εισαγγελικές αρχές που ζητούν να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 70 ετών.

Ο 72χρονος Ράτο καταδικάστηκε το 2018 σε φυλάκιση 4,5 ετών για κατάχρηση, σε μία από τις υποθέσεις που σχετίζονταν με την πολυπλόκαμη υπόθεση της Bankia, της οποίας ήταν διευθυντής από το 2010 μέχρι το 2012. Από τον Οκτώβριο του 2020, αφού έμεινε για σχεδόν δύο χρόνια στη φυλακή, απολαμβάνει ένα καθεστώς «ημιελευθερίας».

Στην ανακοίνωσή της, η εισαγγελία καταπολέμησης της διαφθοράς ανέφερε ότι απαγγέλθηκαν έντεκα νέες κατηγορίες σε βάρος του Ράτο, ο οποίος υπήρξε υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας στο παρελθόν και διευθυντής του ΔΝΤ μεταξύ 2004-2007. Οι δύο από τις σοβαρότερες είναι η φοροδιαφυγή και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η εισαγγελία ζητά να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 70 ετών. Μόνο για τα φορολογικά αδικήματα ζητά να καταδικαστεί ο Ράτο σε κάθειρξη 53 ετών.

Ο Ράτο φέρεται ότι απέκρυψε συνολικά 8,5 εκατομμύρια ευρώ από τις φορολογικές αρχές της Ισπανίας μεταξύ 2005-2015. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησε διάφορες εταιρίες που εδρεύουν στην Ιρλανδία, τον Παναμά και τη Βρετανία και έκανε επενδύσεις μέσω τραπεζικών λογαριασμών που άνοιξε στις Μπαχάμες, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, τη Βρετανία και το Μονακό, μεταξύ άλλων.

Πηγή: patrastimes.gr