Για τη μετάλλαξη Delta μίλησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης τη Δευτέρα (16/8) η καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου και σχολίασε την εξάπλωσή της στην Ελλάδα. Εστιάζοντας στα προβλήματα που όπως είπε υπάρχουν επεσήμανε πως είναι «αυτοί που θα γυρίσουν από τις διακοπές πόσο έχουν μολυνθεί, πόσοι είναι ασυμπτωματικοί και θα μεταδώσουν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».

«Όσοι εργάζονται και επιστρέφουν στις δουλειές τους πρέπει να κάνουν rapid test και να το επαναλάβουν άλλες 2 φορές τη βδομάδα. Τόσο οι εμβολιασμένοι, όσο και οι ανεμβολίαστοι. Είναι σκόπιμο να περιορίσουν τις εξόδους τους για μια εβδομάδα μετά τις διακοπές τους» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

Όπως είπε η σωστή γνώση του προβλήματος μπορεί να είναι το κίνητρο για να τεσταριστεί κάποιος. «Πιθανόν έχουμε ξεπεράσει το 80% της μετάλλαξης Delta στη χώρα. Μέχρι 1 Σεπτέμβρη όλος ο πληθυσμός θα έχει πιθανόν τη μετάλλαξη Delta που οι ειδικοί από το εξωτερικό λένε ότι μιλάμε για νέα ίωση» τόνισε.

Αναφορικά στη νόσηση που κάνει το νέο αυτό στέλεχος, σημείωσε πως: «Νοσείς δύο φορές χειρότερα με την μετάλλαξη Delta. Οι εμβολιασμένοι έχουν πιθανότητα 10% να νοσήσουν βαριά. Συνήθως το περνάνε πολύ ελαφρά αλλά μολύνουν τους άλλους».

Γιαμαρέλλου: Οι μεταλλάξεις γίνονται επάνω στους ανεμβολίαστους
«Όλοι οι ιοί κάνουν μεταλλάξεις. Όταν κάνει πολλές και μεγάλες μεταλλάξεις κι έχουμε ένα νέο ιό. Το Delta ανήκει πιθανόν αυτές τις μεταλλάξεις τις μεγάλες», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι «οι μεταλλάξεις γίνονται επάνω στους ανεμβολίαστους».
Μιλώντας για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ανέφερε: «Τα εμβόλια μας προφυλάσσουν από το να μπούμε στη ΜΕΘ, όμως υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που κάποιος με μικρά συμπτώματα, να κάνεις μια ελαφριά μορφή Delta ιού».

«Σε αυτόν τον ίο δεν ξέρουμε αν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία αγέλης. Στην ιλαρά λέμε ότι θέλουμε ανουσία 95% και φαίνεται ότι κι αυτός ο ιός θέλει υψηλό ποσοστό ανοσίας. Τώρα έχει εμβολιαστεί το 55% του πληθυσμού, έχουμε δρόμο μπροστά μας» σημείωσε η Ελένη Γιαμαρέλλου.

Μιλώντας για τον πρώτο θάνατο ανθρώπου πλήρως εμβολιασμένου στη χώρα η καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ανέφερε πως: «Μπορεί να έκρυβε μια ανοσοεπάρκια που δεν γνώριζε. Όσοι δεν κάνουν καλά αντισώματα ίσως χρειαστούν τρίτη δόση. Στους ανοσοκατεσταλμένους πρέπει να γίνει η τρίτη δόση, το προτείνουν και τα FDA και CDC».

Τέλος αναφορικά στην τρίτη δόση εξήγησε ότι θα προηγηθούν, σε πρώτη φάση, η ομάδα Α ανοσοκατεσταλμένων και όπως είπε μέχρι τέλη Αυγούστου η εικόνα θα είναι καθαρή αναφορικά στην χορήγηση τρίτης δόσης.

Πηγή: patrastimes.gr