Αναμορφώνοντας τη Διαχείριση Αποβλήτων στα Νησιά του Νοτίου Αιγαίου: Νέα Έργα και Στρατηγικές

Αναμορφώνοντας τη Διαχείριση Αποβλήτων στα Νησιά του Νοτίου Αιγαίου: Νέα Έργα και Στρατηγικές

Σε διαδικασία κατασκευής βρίσκονται οι μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων σε Μήλο, Λέρο και Κάρπαθο. Εντός των επόμενων ημερών υπογράφονται οι συμβάσεις και ξεκινά η κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων σε Άνδρο και Τήνο, με προγραμματισμένη λειτουργία τους μέχρι το τέλος του 2026. Επιπλέον, βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στη Νάξο, με την κατασκευή της να εκτιμάται ότι θα αρχίσει το 2025.

Ταυτόχρονα, εντός του 2024 θα δημοπρατηθεί η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Πάρο, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή του ΧΥΤΑ στο νησί. Εντός των επόμενων ημερών, το έργο για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στην Κω θα εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, μαζί με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις στην Κάλυμνο.

Η διυπουργική επιτροπή θα εγκρίνει, εντός του 2024, την κατασκευή και λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε Σύρο και Μύκονο, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις που απαιτούνται στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Σημαντικό είναι ότι από τις 20 περιπτώσεις προστίμων για παράνομες χωματερές που αντιμετωπίζει η χώρα μας, οι 13 αφορούν νησιά. Αναμένεται ότι τρεις από αυτές τις επιβαρύνσεις θα έχουν εξαλειφθεί μέχρι το τέλος του 2024 και ότι έως το τέλος του 2026 δεν θα υπάρχει κανένα πρόστιμο από την Ε.Ε. για παράνομη χωματερή στη χώρα μας.

Σημαντική είναι η βοήθεια που παρέχει η ελληνική Πολιτεία στα μικρά νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, με στόχο η ενίσχυση αυτή να ξεκινήσει σε 47 νησιά από το 2026. Όλα τα παραπάνω δείχνουν μια σαφή πρόοδο στη διαχείριση των αποβλήτων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό την υποδειγματική διαχείριση τους αναφορικά με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Το έργο θα επιτύχει τους στόχους του εθνικού σχεδιασμού για απόρριψη κάτω του 10%.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Μανώλης Γραφάκος, αναδεικνύει τη σκληρή δουλειά και τη συνεργασία με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και τους δημάρχους, που συμβάλλουν στην αλλαγή του τοπίου στη διαχείριση των αποβλήτων. Πηγή: tovima.gr