Ανανέωση και Προκλήσεις στον Σοσιαλδημοκρατικό Χώρο της Ελλάδας

Ανανέωση και Προκλήσεις στον Σοσιαλδημοκρατικό Χώρο της Ελλάδας

Ο Ζακ Λακάν, ο σημαντικός θεωρητικός της ψυχανάλυσης, ανέφερε ότι οι πολιτικές επαναστάσεις είναι απλώς επιστροφές στον αρχικό μας προορισμό, δηλαδή από το τίποτε στο τίποτε. Αυτή η σκέψη καταδεικνύει την ανάγκη να αναλογιστούμε την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, όπου η αποτροπή μιας τρίτης πρωθυπουργικής θητείας του κ. Μητσοτάκη είναι επιτακτική. Οι εκλογές της 6ης Οκτωβρίου για τη ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού χώρου και η παρακμιακή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύουν, αντί να αμφισβητούν, τη θέση του νυν πρωθυπουργού.

Η οικονομία βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με το 1/3 των Ελλήνων να κινδυνεύει από φτώχεια (Poverty Watch Greece, 2023) και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να έχει ξεπεράσει το 7,5% του ΑΕΠ. Παρ’ όλα αυτά, λείπει ένας σοβαρός πολιτικός φορέας που να αμφισβητήσει την ιδεολογική ηγεμονία του κυβερνώντος κόμματος.

Η εκλογική διαδικασία προμηνύει την αναμέτρηση των λιγότερο δυνατών υποψηφίων. Ο κ. Ανδρουλάκης, για παράδειγμα, φαίνεται να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, καθώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρέμεινε στάσιμη με ποσοστά που κυμαίνονται από 8% έως 13%. Αυτό καταδεικνύει μια έλλειψη εμπιστοσύνης από την κοινωνία, ενώ το ιδεολογικό του πρόγραμμα είναι ανεξεργασία και αναχρονιστικό.

Αξιοπρόσεκτη είναι και η υποψηφιότητα του κ. Δούκα, ο οποίος, αν και εξελέγη δήμαρχος στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αποχώρησε από τη θέση του για να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως θεσμική αστοχία. Εντούτοις, η υποψηφιότητα του κ. Γερουλάνου προβάλλει ως η πιο ελκυστική, με έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο που μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από την αποδυνάμωση των Ανεξάρτητων Αρχών λόγω κακών κυβερνητικών παρεμβάσεων και τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ζητήματα που αφορούν τη συμπεριφορά των σωμάτων ασφαλείας. Έτσι, η παρούσα συγκυρία δείχνει ότι η εκλογική ανανέωση δεν καταφέρνει να τοποθετήσει σε αμφισβήτηση την ιδεολογική ηγεμονία του σημερινού πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να χαθεί μια σημαντική ευκαιρία αλλαγής.

Πηγή: tovima.gr