Η αναζήτηση της ουδετερότητας στα πανεπιστήμια και η πολιτική τους αποστολή

Η αναζήτηση της ουδετερότητας στα πανεπιστήμια και η πολιτική τους αποστολή

Πόσο μπορεί να είναι ουδέτερο ένα πανεπιστήμιο; Η διεκδίκηση της ουδετερότητας συνδυάζεται τελικά με την ισχυρή αίσθηση αθωότητας; Αν το πανεπιστήμιο είναι απλώς ένα φόρουμ διαλόγου ή ένα κλειστό ερευνητικό ίδρυμα, πόσο ενδιαφέρεται για τα ζητήματα της εποχής; Αυτές οι ερωτήσεις απασχολούν έντονα τα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ειδικά μετά τις αντιπολεμικές φοιτητικές κινητοποιήσεις που αναδείχθηκαν την περασμένη Άνοιξη με αφορμή τις επιθέσεις σε αμάχους στη Γάζα, στο πλαίσιο της διογκούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Σήμερα, η αναζήτηση της αλήθειας και η τοποθέτηση για τις αξίες και τις δραστηριότητες των ανώτατων Ιδρυμάτων φέρνει στο προσκήνιο τη σύγκριση με τα ελληνικά πανεπιστήμια, όπου οι συζητήσεις συχνά περιορίζονται σε θέματα καθημερινότητας και μη σχετικών περιστατικών. Πότε ήταν η τελευταία φορά που στα ελληνικά ΑΕΙ διεξάγονταν ουσιαστικοί διάλογοι για την αποστολή της ανώτατης εκπαίδευσης;

Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Wesleyan, Michael Scott Roth, εξέφρασε την επιθυμία να γίνει το πανεπιστήμιο του πιο «πολιτικό» από ποτέ, προτρέποντας για μια πιο δυνατή συζήτηση γύρω από την πολιτική και τον ρόλο των φοιτητών στην κοινωνία. Ο Roth υποστήριξε ότι η αποστολή των πανεπιστημίων δεν μπορεί να είναι ουδέτερη και ότι το καλό του ατόμου και της κοινωνίας είναι ένα κρίσιμο ζητούμενο.

Πράγματι, τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ έχουν παίξει ιστορικό ρόλο στην πολιτική, υπερασπίζοντας το δικαίωμα ψήφου και συμμετέχοντας σε κοινωνικές αλλαγές. Ο Roth υπογράμμισε ότι η κλασική φιλελεύθερη φιλοσοφία γι’ αυτή τη διακίνηση ιδεών είναι αναγκαία για να ενισχυθεί η δημοκρατία.

Η στήριξη στην ελευθερία της έκφρασης και η πολιτική συζήτηση εντός των πανεπιστημίων είναι κρίσιμη, ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία της κοινωνικής πόλωσης. Οι φοιτητές πρέπει να είναι έτοιμοι να ακούσουν θέσεις που ενδεχομένως τους ταράξουν και να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία συγκρότησης απόψεων με άλλους.

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί κανείς τις εξελίξεις αυτές στις ΗΠΑ και αναλογίζεται τη διαφορά με το ελληνικό πανεπιστημιακό περιβάλλον, περιμένοντας να δει πότε θα αναδειχθούν ανάλογες διαδικασίες συζήτησης και συνεργασίας και σε αυτόν τον χώρο. Πηγή: tovima.gr