Μην περιμένεις να δεις ξεκάθαρες επιθέσεις για να αναγνωρίσεις τον ρατσισμό. Σε πολλές περιπτώσεις, εκφράζεται μέσω «αθώων» παρατηρήσεων που κρύβουν υποκείμενες προθέσεις. Είναι σημαντικό να αντιταχθείς σε αυτές τις λανθάνουσες συμπεριφορές που αλλοιώνουν τη γυναικεία ύπαρξη και την αυτοπεποίθηση τους.
Οι Μαρινέλλα, Ματούλα Ζαμάνη και Δανάη Μπάρκα είναι γυναίκες που έχουν δεχθεί πικρόχολα σχόλια λόγω της παρουσίας τους σε ένα κοινωνικό περιβάλλον γεμάτο στερεότυπα. Οι επιθέσεις που δέχονται περιλαμβάνουν τη πικρόχολη κριτική για την ηλικία τους και την εμφάνιση τους, ενώ διαρκώς η κοινωνία φαίνεται να τις παρακολουθεί, μέσω νοοτροπιών που συνδέονται με τον μισογυνισμό και τον ηλικιακό ρατσισμό.
Η Μαρινέλλα, για παράδειγμα, υπήρξε θύμα κριτικής μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στη σκηνή, με πολλούς να αναρωτιούνται γιατί επιμένει να τραγουδά σε μια ηλικία που θεωρείται «αναξιοπρεπής» για αυτή τη δραστηριότητα. Παρόμοια, η Ματούλα Ζαμάνη αντιμετώπισε τις αντιδράσεις μετά την τελευταία της συναυλία στην Αθήνα, όταν αποφάσισε να βγάλει την μπλούζα της, προκαλώντας αντιδράσεις γύρω από την αισθητική και την «κατάλληλη» δημόσια εικόνα.
Η δημόσια συζήτηση γύρω από αυτές τις γυναίκες πολλές φορές περιλαμβάνει εκφράσεις που δεν τολμούν να αναφέρουν άμεσα τις λέξεις «κιλά» και «χοντρή», οι οποίες αποκτούν δραματικές διαστάσεις λόγω της θεματολογίας τους. Αντίθετα, οι περιπτώσεις ανδρών ή πιο αδύνατων γυναικών συχνά παραμένουν απαρατήρητες.
Σημαντική είναι η τοποθέτηση της Νατάσας Γιάμαλη, η οποία αναγνώρισε τις διαστάσεις του σεξισμού και της χονδροφοβίας στα δημόσια σχόλια. Η Ματούλα Ζαμάνη, καθώς και η Δανάη Μπάρκα, καταδίκασαν τη νοοτροπία αυτή, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν θα πρέπει να καταδικάζει τη ζωή των άλλων καθώς δεν βλάπτουν κανέναν.
Η συζήτηση αυτή μας υπενθυμίζει ότι οι προθέσεις της κοινωνίας – να κρίνει και να περιορίζει την ελευθερία του ατόμου – δεν είναι τίποτα άλλο παρά σκέψεις νευρωτικές, που εμποδίζουν την ελευθερία και την αποδοχή. Πηγή: tovima.gr