Στην πολυτάραχη εποχή του Μεσαίωνα, ανάμεσα στον 12ο και 13ο αιώνα, αναδύθηκε μια πνευματική και υγιής κοινωνία πλανώμενων κληρικών και σπουδαστών, γνωστή ως Goliardi. Αυτή η ομάδα υπήρξε φωνή διαμαρτυρίας απέναντι στην καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον κλήρο. Η ποίησή τους, τα Carmina Burana, αντιτάχθηκε στην ηθική ακαταστασία της εποχής, εκφράζοντας πρωτοφανείς ιδέες με μια διακριτική ειρωνεία.
Τα Carmina Burana διακρίνονται σε τρεις κύριες κατηγορίες: ηθικά-σατιρικά, ερωτικά και βακχικά. Η γλώσσα τους αναδεικνύει τη μεσαιωνική λατινική, απλή και άμεση, προορισμένη για ένα πνευματικά υψηλό κοινό. Η ποίηση αυτή άντλησε στοιχεία από την κλασική και μεσαιωνική παράδοση, συνδυάζοντας τα με τη ζωή της εποχής, γεγονός που της επέτρεψε να διαδοθεί σε ευρύτερο κοινό στην Ευρώπη.
Εξαιρετική είναι και η συμβολή του Πέτρου Αβελάρδου, ο οποίος αποτέλεσε τον δάσκαλο και πρότυπο των Goliardi, προωθώντας τη διακίνηση ελεύθερων ιδεών και τη στήριξη στην ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Αυτή η πνευματική κίνηση ενέπνευσε και τον νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο, ο οποίος συνέχισε την παράδοση των Goliardi με το έργο του «Mistero Buffo», με τον χαρακτηρισμό του ως «εθνικός goliardus».
Η δημοτικότητα των Carmina Burana αυξήθηκε, κυρίως μέσω της μουσικής σύνθεσης του Καρλ Ορφ, που μετέφερε την ποιητική τους φωνή σε νέα ακροατήρια. Όμως, παραμένει εντυπωσιακό το γεγονός ότι αυτή η σημαντική ποίηση ήταν για χρόνια άγνωστη, ενώ έγιναν ευρέως γνωστά ως μουσική.
Στην Ελλάδα, τα Carmina Burana παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1984 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Φέτος, θα παρουσιαστούν εκ νέου από την Εθνική Όπερα της Οδησσού, με συμμετοχή 100 και πλέον καλλιτεχνών. Ο στίχος «O Fortuna» έχει γίνει εμβληματικός, καλώντας το κοινό σε μια περιπλάνηση στον κόσμο των Goliardi, αναδεικνύοντας τη χαρά και τον αγώνα για ζωή.
Η ποίηση των Goliardi επηρεάζει τις μεταγενέστερες δημιουργίες και συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την πρόοδο και τις ανθρωπιστικές αξίες, προετοιμάζοντας το έδαφος για την Αναγέννηση. Η κουλτούρα τους παραμένει ζωντανή, τιμώντας την ανθρώπινη φύση και τα συναισθήματα που δεν θα σταματήσουν ποτέ να προβληματίζουν.
Πηγή: tovima.gr