Τον 21ο αιώνα, τα ψηφιακά όπλα (D) προστίθενται στην κατηγορία των όπλων ABC (ατομικά, βιολογικά και χημικά) που αναπτύχθηκαν τον 20ό αιώνα. Είναι η πρόσφατη επίθεση κατά της Χεζμπολάχ με παγιδευμένους βομβητές η “Χιροσίμα” αυτού του αιώνα; Πολλοί πιστεύουν ότι η επίθεση του Ισραήλ θα έχει τις ίδιες παγκόσμιες επιπτώσεις με αυτές που προκάλεσε η ρίψη της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία, καθορίζοντας μια νέα κανονικότητα στην παγκόσμια τάξη.
Η επίθεση της 17ης Σεπτεμβρίου, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν βομβητές που παγιδεύτηκαν μέσω εταιρείας-βιτρίνας, δεν ήταν η πρώτη του είδους. Υπενθυμίζεται ότι το 1996, το Ισραήλ είχε παγιδεύσει το κινητό του Γιαχία Αγιάς, με παρόμοιο τρόπο, και προτού το απαντήσει, οι ισραηλινοί πράκτορες εξουδετέρωσαν τον στόχο τους. Αντίστοιχα, η Επιχείρηση Δούρεια Ασπίδα, στην οποία το FBI προχώρησε στη δημιουργία παγιδευμένων κινητών για την παρακολούθηση διεθνών εγκληματικών οργανώσεων, δείχνει ότι οι στρατηγικές αυτοί έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα.
Αυτό που προσθέτει νέα διάσταση στην πρόσφατη επίθεση είναι ο μαζικός σκοπός της. Ήταν ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα: η εισβολή στα ψηφιακά μας συστήματα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα, ακόμη και σε αυτοκίνητα χωρίς οδηγό στο μέλλον. Τα κακόβουλα λογισμικά ενδέχεται να έχουν ήδη “φυτευτεί” σε διάφορες συσκευές, όπως τα εκρηκτικά στους βομβητές.
Η πρόσφατη επιτυχία των ηλεκτρονικών επιθέσεων καταδεικνύει τη γενικότερη ευαλωτότητα που έχουμε ως κοινωνία, αρχής γενομένης από αυτούς που χρησιμοποιούν χαμηλής τεχνολογίας βομβητές στη Βηρυτό μέχρι εκείνους που εξαρτώνται από προηγμένα ψηφιακά συστήματα. Η διεθνής αλυσίδα τροφοδοσίας για την κατασκευή ψηφιακών προϊόντων μας καθιστά εκτεθειμένους σε κινδύνους.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσφατα μέτρα για να προστατεύσει τις ΗΠΑ από τέτοιες επιθέσεις, απαγορεύοντας τη χρήση κινεζικού λογισμικού στα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα. Αυτό στοχεύει στο να περιορίσει τη δυνατότητα των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών να αποκτούν πρόσβαση στα αμερικανικά δίκτυα. Η κίνηση αυτή προσπαθεί να κλείσει τις “τρύπες” στην κυβερνοευαλωτότητα, δημιουργώντας ένα “ψηφιακό σιδηρούν παραπέτασμα” μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτό μας φέρνει στο ερώτημα: θα καταφέρει η διεθνής κοινότητα στον 21ο αιώνα να επιτύχει τις ισορροπίες στη διαχείριση των ψηφιακών όπλων όπως έκανε για τα όπλα ABC; Δυστυχώς, οι εξελίξεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη δεν φαίνεται να προσφέρουν πολλά ελπιδοφόρα σημάδια.
Πηγή: tovima.gr