«Εάν είχε λάβει την κατάλληλη βοήθεια, όταν ήταν μικρό παιδί, είμαι σίγουρη ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα στο σχολείο και στη ζωή». Έτσι, η μαρτυρία μιας μητέρας αναδεικνύει τη σημασία της πρώιμης παρέμβασης και της έγκαιρης ανίχνευσης. Από την προγεννητική ανάπτυξη έως την ηλικία των έξι ετών, οι παρεμβάσεις αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την μετέπειτα ζωή των παιδιών. Όταν παιδιά με αναπτυξιακές καθυστερήσεις ή αναπηρία, καθώς και οι οικογένειές τους, δεν λαμβάνουν επιστημονικά ορθές παρεμβάσεις, οι δυσκολίες επιδεινώνονται, οδηγώντας συχνά σε δια βίου συνέπειες και κοινωνικό αποκλεισμό.
Η σημασία του προγράμματος πρώιμης παιδικής παρέμβασης, το οποίο αναπτύσσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, είναι αναμφισβήτητη. Ενισχύει την οικογενειακή συνοχή και παρέχει υποστήριξη στα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές. Η αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα σε οικογένειες και επαγγελματίες είναι κλειδί για την επιτυχία αυτού του προγράμματος, το οποίο υλοποιείται στο οικείο περιβάλλον του παιδιού.
Η δυναμική του προγράμματος επικεντρώνεται στην παροχή θεραπειών και στην υποστήριξη των οικογενειών με συμβουλευτική και εκπαίδευση μέσω ενός εξατομικευμένου πλάνου. Αυτή η προσέγγιση αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός υποστηρικτικού πλαισίου, που θα εξασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη των παιδιών και θα συμβάλει στη μείωση μελλοντικών κοινωνικών δαπανών.
Η συνευθύνη της πολιτείας και της κοινωνίας είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρία στη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση. Πρέπει να προωθείται ένας καθολικός σχεδιασμός που θα επιτρέπει τη συμμετοχή τους στην κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Η διαφορετικότητα τους δεν πρέπει να θεωρείται εμπόδιο, αλλά ευκαιρία για την προώθηση των δικαιωμάτων τους.
Η επιτυχία της πρώιμης παρέμβασης εξαρτάται επίσης από την ανάπτυξη ενός οικογενειοκεντρικού μοντέλου, που θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικός ο ρόλος των φορέων που παρέχουν τις υπηρεσίες, καθώς και η ευαισθητοποίηση της κοινότητας. Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Τελικά, η βιωσιμότητα των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, βάσει του θεσμικού πλαισίου, είναι ζωτικής σημασίας ώστε όλα τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξή τους και να συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαιδευτική και κοινωνική ζωή.
Πηγή: tovima.gr