Η Σημασία της Συνεννόησης στη Δημοκρατία για την Πολιτική Επικοινωνία

Η Σημασία της Συνεννόησης στη Δημοκρατία για την Πολιτική Επικοινωνία

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανονική δημοκρατία στην οποία θα ετίθετο θέμα για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό ενός κοινοβουλευτικού κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, όλοι οι πολιτικοί σε τέτοιες δημοκρατίες θεωρούν τις συναντήσεις αυτές ως αυτονόητο καθήκον τους. Είναι σημαντικό όχι μόνο να συναντώνται, αλλά και να αλληλοενημερώνονται, να ακούνε ο ένας τον άλλο και να ανταλλάσσουν απόψεις, ακόμη και για θέματα που δεν είναι δημόσια γνωστά.

Η άρνηση του Ανδρουλάκη να συναντήσει τον πρωθυπουργό μετά την εκλογή του το 2021 αποτέλεσε μια πράξη που θεωρώ αδιάφορη και αδικαιολόγητη. Η εκλογή του πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ η υπόθεση των υποκλοπών αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2022. Αν και αυτή η στάση μπορεί να έχει τις ρίζες της σε προσωπικούς λόγους, φάνηκε μη συμβατή με την πολιτική λογική που ορίζει μια δημοκρατική διαδικασία. Η επαναφορά ενός άμεσου διαλόγου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι κάτι που μπορεί να προσφέρει μόνο οφέλη στη δημοκρατία.

Σημαντικό είναι ότι μια συνάντηση ή συζήτηση δεν σημαίνει απαραίτητα συμφωνία. Κάθε πλευρά θα διατηρήσει τις απόψεις της, αφού πρώτα έχει ακούσει και τις απόψεις του άλλου. Η συνεννόηση, ωστόσο, είναι κρίσιμη για την προώθηση ζητημάτων που ενδιαφέρουν ευρύτερα τη κοινωνία. Ουσιαστικά, η συνεννόηση συνιστά ένα δημοκρατικό αγαθό και μια υποχρέωση.

Ανεξάρτητα από τις ατομικές σχέσεις μεταξύ του Μητσοτάκη και του Ανδρουλάκη, το δημοκρατικό σύστημα απαιτεί να διατηρούνται δίαυλοι επικοινωνίας και να επιδιώκονται πεδία συνεννόησης. Αν σκεφτούμε το γενικό πολιτικό κλίμα, φαίνεται πως οι οξύτητες έχουν υποχωρήσει. Επιπλέον, εκλογές πλησιάζουν και είναι επομένως η καταλληλότερη στιγμή να συγκροτηθεί ένα πλαίσιο συνεννόησης, όχι μόνο μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ανδρουλάκη, αλλά και γενικότερα μεταξύ των κοινοβουλευτικών πολιτικών αρχηγών.

Φυσικά, υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με την προσωπική σχέση των πολιτικών, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως εμπόδιο στην αναγκαιότητα του διαλόγου. Ας καταρτιστεί ένα κοινό πλαίσιο, με τις αναγκαίες προσαρμογές και εξαιρέσεις, ώστε να διατηρηθεί το πνεύμα της συνεργασίας και της συνεννόησης στη δημοκρατία μας.

Πηγή: tovima.gr