Η Σημασία των Σημαιοφόρων στις Μαθητικές Παρελάσεις και η Αντίληψη του Εξισωτισμού

Η Σημασία των Σημαιοφόρων στις Μαθητικές Παρελάσεις και η Αντίληψη του Εξισωτισμού

Ενόψει της επικείμενης εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου και των μαθητικών παρελάσεων, είναι σκόπιμο να θυμηθούμε ένα θέμα που είχε ανακύψει πριν από κάποια χρόνια. Αυτό δεν είναι άλλο από το ποιοι μαθητές θα πρέπει να είναι σημαιοφόροι στις παρελάσεις. Υπήρξαν δύο αντίθετες προσεγγίσεις: η μία υποστήριξε ότι οι σημαιοφόροι θα πρέπει να ορίζονται με κλήρωση, μια θέση που είχε υποστηρίξει η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η άλλη θέση υποστήριζε ότι θα έπρεπε να επιλέγονται οι μαθητές με την καλύτερη σχολική απόδοση.

Προσωπικά, θεωρώ ότι η δεύτερη προσέγγιση είναι πιο σωστή. Με ενοχλεί η ιδέα του να ορίζονται οι σημαιοφόροι με κλήρωση, επειδή πίσω από αυτή τη λογική κρύβεται ο κίνδυνος ενός εξισωτισμού που αφαιρεί την αξία της αριστείας. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών, δεν είναι ίδιοι, ούτε στο μυαλό ούτε στην απόδοσή τους. Αυτή η αντίληψη έχει οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα στην ιστορία, όπως στην οικονομία των κοινωνιών όπου επικράτησε ο ολοκληρωτικός εξισωτισμός.

Στις περιπτώσεις εφαρμογής της θεωρίας αυτής, όπως στον υπαρκτό σοσιαλισμό, παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπάρκειες και έλλειψη κινήτρων για παραγωγή πλούτου. Θα ήταν καταστροφικό να εφαρμοστεί κάτι ανάλογο και στο σχολικό περιβάλλον. Επιπλέον, η έννοια της σημαίας και του σημαιοφόρου συνδέεται με ορισμένες αναχρονιστικές αντιλήψεις γύρω από το έθνος, που έχουν τις ρίζες τους στο μεταπολεμικό καθεστώς, και παραβλέπεται η σύγχρονη αντίληψη για την εθνική ταυτότητα.

Αν κάποιος ακολουθήσει μια πιο προοδευτική οπτική του έθνους, μπορεί να κατανοήσει ότι η εθνική ταυτότητα διαμορφώνεται μέσω του διαλόγου στην κοινωνία των πολιτών. Αυτό μας επιτρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ένας άριστος μαθητής, που θα σηκώνει την ελληνική σημαία στην παρέλαση, να μην νιώθει υπερηφάνεια; Συνδέεται επίσης με τη σύγχρονη αντίληψη του πατριωτισμού, που περιλαμβάνει τη συμμετοχή στη συλλογική ζωή και την τήρηση των υποχρεώσεων του πολίτη.

Τέλος, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες πρέπει να αντιμετωπίζονται, διότι οι ανισότητες αυτές βλάπτουν την κοινωνική συνοχή. Ωστόσο, η πρακτική του να ορίζονται οι σημαιοφόροι με κλήρωση είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη.

Πηγή: tovima.gr