Η συλλογική πρόκληση του ΠαΣοΚ και η νέα εντολή του Νίκου Ανδρουλάκη

Η συλλογική πρόκληση του ΠαΣοΚ και η νέα εντολή του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος του ΠαΣοΚ, κέρδισε τον Χάρη Δούκα με ποσοστά 59,9% έναντι 40,1%. Αν και υπάρχει ικανοποίηση από τη νίκη του, αυτή δεν ανταγωνίζεται την ευθύνη που φέρει ο νέος αρχηγός. Η εντολή που πήρε είναι διαφορετική από αυτή του 2021, καθώς οι ψηφοφόροι αναμένουν από το ΠαΣοΚ να μετατραπεί σε ένα κυβερνητικό κόμμα και ο ίδιος σε επικρατέστερο Πρωθυπουργό.

Η ανανέωση και η αλλαγή που υποσχέθηκε το 2021 μπορεί να μην πραγματοποιήθηκαν όπως αναμενόταν, με το κόμμα να γίνει εσωστρεφές. Αντί να ανοίξει, οι εσωτερικές δυνάμεις δημιούργησαν κρίσεις και αβεβαιότητα. Η αποτυχία στη συνεννόηση με τα βασικά στελέχη του κόμματος δημιούργησε περαιτέρω προβλήματα. Η έλλειψη ενός ισχυρού καθοδηγητικού κέντρου οδήγησε πολλούς ψηφοφόρους να στραφούν αλλού, σε μια στιγμή που η παρούσα κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζαν σημάδια φθοράς.

Η πρόσφατη επιτυχία του ΠαΣοΚ είναι ότι απέκτησε αυτονομία και ιδιονομικότητα, διακόπτοντας την ενοχλητική ερώτηση για τις μελλοντικές συνεργασίες του. Όμως, η κατάσταση σήμερα απαιτεί μεγαλύτερες προσεγγίσεις. Ο Ανδρουλάκης καλείται να επανασυνδέσει το κόμμα με τα παραδοσιακά του ακροατήρια, εν μέσω κλιμακούμενης αποχής και καχυποψίας από τα μεσαία στρώματα.

Η εντολή που πήρε ο Ανδρουλάκης δεν είναι λευκή επιταγή, αλλά περισσότερο ένα μετοχικό κεφάλαιο, όπου απαιτείται η συμμετοχή διαφόρων στελεχών και ψηφοφόρων στη διαχείρισή του. Οι πολίτες προσβλέπουν σε ένα πολυσυλλεκτικό, μαζικό κόμμα που θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική σκηνή.

Σημαντικός παράγοντας επίσης είναι η κατάσταση των κυβερνητικών πολιτικών που φαίνεται να απογοητεύει πολλούς ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ. Η τελευταία εκλογική επιτυχία του Ανδρουλάκη δίνει μια νέα δυναμική για την επαναφορά του κόμματος στην κεντροαριστερή κυριαρχία. Αλλά η στρατηγική της “ενεργούς αναμονής” δεν αρκεί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΠαΣοΚ δεν έχει μέχρι στιγμής καθορίσει την πολιτική ατζέντα του. Οι προτάσεις του ευρέως αναγνωρίσεων που έχει παρουσιάσει, όπως για τη στεγαστική κρίση, έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση. Το κόμμα πλέον διακινδυνεύει να παραμείνει στο παρασκήνιο αν δεν καταθέσει τις δικές του προτάσεις και αν δεν διεκδικήσει ενεργό ρόλο στην επιλογή νέων θεσμών, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εν όψει σημαντικών πολιτικών εξελίξεων.

Η εκλογική νίκη του Ανδρουλάκη δείχνει ότι το ΠαΣοΚ μπορεί να ξανασυνδεθεί με τις ανάγκες της εποχής, αλλά η έκβαση αυτού του εγχειρήματος εξαρτάται και από τη συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις του κόμματος που αρνούνται να αφήσουν την πικρία τους να γίνει αντεπίθεση κατά της ηγεσίας του. Η εντολή που πήρε δεν ισχύει μόνο για τον ίδιο αλλά και για τους υπόλοιπους διεκδικητές, καθώς η ενότητά τους είναι κρίσιμη για την επιτυχία του κόμματος.

Πηγή: tovima.gr