Η Βράβευση της Δημοκρατίας και η Σοφία του Λαού στην Πολιτική Σκηνή

Η Βράβευση της Δημοκρατίας και η Σοφία του Λαού στην Πολιτική Σκηνή

Ο δήμαρχος Αθηναίων αξίζει να αναφερθεί, καθώς πρόσφατα βράβευσε τον «σοφό λαό» με το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλεως των Αθηνών. Είναι πρωτοπόρος σε αυτή την κίνηση, καθώς φαίνεται πως είναι ο πρώτος δήμαρχος στον κόσμο που αναγνωρίζει δημόσια τους ψηφοφόρους του με τέτοιο τρόπο. Αν εκλεγεί και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα υπήρχε πιθανότητα να ακολουθήσει βράβευση για τους «σοφούς πασόκους» που τον ψήφισαν. Παράλληλα, και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να βραβεύσει τον δήμαρχο για την εκλογή του στην ηγεσία του.

Βέβαια, η σάτιρα συνεχίζεται με την Κωνσταντοπούλου και τον Παππά «13-0», οι οποίοι επίσης θα βραβεύσουν τους ψηφοφόρους τους και τους «σοφούς δικαστές» αντίστοιχα. Αν και ακούγεται κάπως παράλογο, φαίνεται πως όλοι θα βραβεύουν ο ένας τον άλλο, κυρίως τους εαυτούς τους, ανεξάρτητα από το αν οι ψήφοι προέρχονται από το διπλανό τους ή όχι.

Ο Τασούλας έχει δίκιο όταν δηλώνει ότι η σημασία του καθενός στην δημοκρατία δεν καθορίζεται από τις εικασίες και τις απόψεις τους, αλλά από τη διαδικασία των εκλογών και την κρίση του λαού. Αν και πολλοί μπορεί να διαφωνούν, όπως ο Παππάς «13-0», είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουν την αξία του «σοφού λαού» που τους εξέλεξε.

Η στήριξη και η αναγνώριση του δημάρχου προς τους δημότες του έρχεται σε αντίθεση με την προκλητική στάση που παρατηρείται στη Βουλή, όπου ορισμένοι εκπρόσωποι επιμένουν στις προσωπικές τους γνώμες χωρίς να δείχνουν σεβασμό προς την إر επιλογή του εκλογικού σώματος. Αν έστω και για λίγο ο Πρωθυπουργός προσπαθούσε να ακούσει τους εκπροσώπους αυτούς, θα μπορούσε να δικαιώσει την επιλογή του λαού, αν και η πιθανότητα να βγει κάτι ουσιώδες από αυτές τις συζητήσεις φαίνεται περιορισμένη.

Με όλα αυτά, ελπίζουμε πως η κατάσταση στη Βουλή θα εξελιχθεί προς το καλύτερο. Και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει ο Τασούλας αν ο Μητσοτάκης αντέξει μια ολόκληρη συνεδρίαση με τόσους εκκεντρικούς ομιλητές.

Πηγή: tovima.gr