Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης στον Νότιο Λίβανο: Η Ανθρωπιστική Κρίση και οι Επιπτώσεις του Πολέμου

Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης στον Νότιο Λίβανο: Η Ανθρωπιστική Κρίση και οι Επιπτώσεις του Πολέμου

Καθώς ο βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο εντείνεται, χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τις εστίες τους, ανταγωνιζόμενοι να απομακρυνθούν από ορμητήρια και οχυρά της Χεζμπολάχ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει ζητήσει από τους κατοίκους να «φύγουν τώρα», προειδοποιώντας πως η Χεζμπολάχ τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες, κρύβοντας πυραύλους στα σπίτια τους. Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής είναι δραματικά, με 500 ανθρώπους να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Η κατάσταση στον Λίβανο φαίνεται να κλιμακώνεται, με τα μέτωπα να πλησιάζουν επικίνδυνα στα διάφορα χωριά, ενώ η γειτονική Γάζα έχει ήδη μετατραπεί σε ένα συντριμμένο τοπίο με πάνω από 42.000 νεκρούς και 100.000 τραυματίες μετά από ένα χρόνο πολέμου. Η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες, προειδοποιώντας πως όσοι παραμείνουν στα σπίτια τους θα θεωρηθούν εν δυνάμει τρομοκράτες της Χεζμπολάχ.

Η στρατηγική του Ισραήλ περιλαμβάνει τη μαζική καταστροφή του οπλισμού της Χεζμπολάχ, με την ισραηλινή ηγεσία να εκτιμά ότι έχει καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες πυραύλους της. Ωστόσο, η σιιτική οργάνωση παραμένει ισχυρή, διαθέτοντας χιλιάδες μαχητές και ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο που είναι ανώτερο από αυτό της Χαμάς.

Παρά τις στρατιωτικές επιτυχίες, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει επικριθεί για τη διαχείριση της σύρραξης, καθώς η νέα φάση του πολέμου δεν προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στους Ισραηλινούς πολίτες. Το εβραϊκό κράτος είναι πλέον αντιμέτωπο με τη δυνατότητα μιας νέας εισβολής στον Λίβανο, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μια μακροχρόνια και καταστροφική κατοχή, όπως αυτή που διαρκούσε 18 χρόνια.

Η κατάσταση στον Λίβανο, που φαίνεται να είναι ο πιο ευάλωτος κρίκος στη Μέση Ανατολή, οδηγεί σε ανησυχίες σχετικά με τη συνέχιση της σύρραξης και τη συμμετοχή άλλων δυνάμεων, όπως το Ιράν. Η προοπτική μιας ακόμη επέμβασης μπορεί να φέρει μαζί της σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και έναν παρατεταμένο πόλεμο, που θα αφήσει την περιοχή σε μια συνεχή αναταραχή.

Πηγή: tovima.gr