Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα και οι συνέπειες του ατέρμονου κύκλου βίας

Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα και οι συνέπειες του ατέρμονου κύκλου βίας

Με άγγιξαν βαθιά τα δάκρυα της Λιβανέζας παρουσιάστριας που ανακοίνωσε την αποχώρηση του Χασάν Νασράλα από τη ζωή «σαν μάρτυρας» προκειμένου να συναντήσει τον Προφήτη και τις παρθένες. Επίσης, εντυπωσιάστηκα από κάποιες Ελληνίδες συναδέλφους της που, αν και δεν ξέσπασαν σε κλάματα, έδειξαν να τον πονάνε. Υπενθυμίζω ότι οι εμπλεκόμενοι στην τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 θα μοιράζονται εφεξής τις παρθένες με τον Προφήτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συνέπειες της επίθεσης είναι συντριπτικές. Η Γάζα έχει βιώσει δραματικές αλλαγές, ενώ η Χαμάς και η Χεζμπολάχ έχουν ουσιαστικά διαλυθεί. Οι ηγέτες τους έχουν αποδημήσει, και οι αγιατολάδες του Ιράν έχουν υποσχεθεί «απαντήσεις», αν και φαίνεται ότι θα χρειαστεί να λάβουν αριθμό στην λίστα αναμονής. Ο Νετανιάχου εξελίσσεται σε εθνικό ήρωα στο Ισραήλ, κάτι που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι υπολογισμοί τους έγιναν σωστά.

Φυσικά, υπάρχουν αντιδράσεις στην Αθήνα και αλλού, ωστόσο υποθέτω ότι οι τελευταίοι που θα ερωτηθούν όταν το Ισραήλ χρειαστεί να υπερασπιστεί τους πολίτες του από τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς είναι αυτοί με τις μαντίλες στο Σύνταγμα. Επίσης, μεταξύ των απογοητευμένων από το «κράτος δολοφόνο» βρίσκεται και η συνδικαλίστρια Κουτσούμπα, της οποίας τα γραφεία του σωματείου αρχαιολόγων μετατράπηκαν σε χώρο εκδηλώσεων.

Όσον αφορά τις ουσιαστικές εξελίξεις, αυτές ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ο αρχικός στόχος όσων επιθυμούν να κυριαρχήσουν «από τον ποταμό έως τη θάλασσα», είναι απαραίτητο να μάθουν να συμβιώνουν με το Ισραήλ και να μην απειλούν την ασφάλειά του, καθώς, παρά τις προσπάθειές τους, δεν μπορούν να το εξαλείψουν. Έτσι, η απαραίτητη προϋπόθεση είναι ένα ασφαλές Ισραήλ να μάθει και αυτό να ζει σε αρμονία με τους γείτονές του. Λυπάμαι, αλλά αυτός είναι ο μόνος δρόμος που υπάρχει, ανεξαρτήτως των λεγομένων των παρουσιάστριών και των παρθένων.

Πηγή: tovima.gr