Τίτλος: Η σημασία και οι στρατηγικές του εσωκομματικού debate στο ΠαΣοΚ

Τίτλος: Η σημασία και οι στρατηγικές του εσωκομματικού debate στο ΠαΣοΚ

Οι τηλεμαχίες μεταξύ υποψηφίων προέδρων κομμάτων στη χώρα μας δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Το ΠαΣοΚ, ωστόσο, έχει πρωτοστατήσει σε αυτό το πεδίο, διοργανώνοντας δύο debates στο πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογών του 2021 και του 2024. Σε κάθε τηλεμάχια, οι υποψήφιοι αναμένονται να παρουσιάσουν το πρόγραμμα τους, τις ηγετικές τους ικανότητες, καθώς και την πολιτική τους γνώση. Στις εσωκομματικές αναμετρήσεις, προστίθεται η πρόκληση της συσπείρωσης ενός ρευστού εκλογικού σώματος, η επίδειξη συντροφικότητας και η διατύπωση προτάσεων στρατηγικής ανασυγκρότησης.

Το debate του ΠαΣοΚ ανέδειξε δύο βασικούς πόλους. Ο πρώτος απευθύνθηκε κυρίως στα οργανωμένα μέλη του κόμματος και στους απογοητευμένους υποστηρικτές του, ενώ ο νυν πρόεδρος αξιοποίησε το ιδεολογικό και οργανωτικό πλαίσιο του ΠαΣοΚ. Ο Μ. Κατρίνης, εστιάζοντας στη νοσταλγία της δεκαετίας του ’80, επιχείρησε να διεκδικήσει τη μνήμη των προηγούμενων κατακτήσεων. Αντίθετα, η Ν. Γιαννακοπούλου επέκρινε την προεδρία Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας τις αδυναμίες του ΠαΣοΚ.

Από την άλλη πλευρά, ο δεύτερος πόλος προσπάθησε να διευρύνει την απήχηση του, με τον Π. Γερουλάνο να προτείνει νέα πολιτική πλατφόρμα και την Ά. Διαμαντοπούλου να στοχεύει σε στρατηγική προσωπικής υπεροχής, αν και παρέμεινε γενική στο θέμα των μελλοντικών πολιτικών. Ο Χ. Δούκας επιχείρησε να υπερβεί το πλαίσιο του ΠαΣοΚ, ωστόσο παρουσίασε αμηχανία στην ανάδειξη προγραμματικών και οργανωτικών προτάσεων.

Η επιρροή του debate εκτείνεται πέρα από τις στρατηγικές των υποψηφίων. Με την τρέχουσα κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠαΣοΚ έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει ψηφοφόρους από δύο πλευρές, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές. Το debate συνέβαλε συσπειρωτικά, κινητοποιώντας όσους δεν είχαν αποφασίσει ακόμα την ψήφο τους. Παρά την απουσία «θεάματος», γεγονός που πιστώνεται στο κόμμα ως δείγμα σοβαρότητας, η σημασία του debate ενισχύεται από την ρευστότητα των συσχετισμών μεταξύ των υποψηφίων. Αν και δεν υπήρξαν μεγάλες ανατροπές, φαβορί και outsiders παρουσίασαν έντονες δυναμικές, επιβεβαιώνοντας την ηγεμονία ή περιοριζόμενοι σε αντιπαραθέσεις.

Πηγή: tovima.gr