Το τρίτο κύμα έχει πολλές παραμέτρους, όπως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και η τήρηση τους, τόνισε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος. Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης της νοτίου Αφρικής είναι πιο αυξημένη σημείωσε ο κ. Γώγος.

Παράλληλα ο κ. Γώγος αναφέρθηκε μιλώντας στον “ΣΚΑΙ” και στο ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου που λίγη ώρα πριν είχε αναφερθεί ο καθηγητής κ. Σύψας, Ο κ. Γώγος έκανε γνωστό ότι τέτοια σύσταση δεν υπάρχει πουθενά και αποκλείει προς το παρόν το ενδεχόμενο.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από την επιτροπή τονίζοντας ότι περιμένει η επιτροπή να δει τα δεδομένα και το πιο πιθανό σενάριο είναι να παραμείνουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ενώ δεν απέκλεισε αν τα επιδημιολογικά στοιχεία να αλλάξουν προς το χειρότερο να παρθούν και πιο σκληρά μέτρα.

Όσο αφορά το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει η πανδημία είναι απρόβλεπτη.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής “υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή από τις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά αλλά και η νοτιοαφρικανική.

Για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ο κ. Γώγος ανέφερε ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα.

Πηγή: patrastimes.gr